453
Στη φωτογραφία εικονίζεται μία από τις cyborg κατσαρίδες | Riken/Ayaka Shida

Eρχονται οι cyborg κατσαρίδες για να σώζουν ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 12:50
Στη φωτογραφία εικονίζεται μία από τις cyborg κατσαρίδες
|Riken/Ayaka Shida

Eρχονται οι cyborg κατσαρίδες για να σώζουν ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 12:50

Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με την ανάπτυξη εμφυτεύσιμων τεχνολογιών που θα αποκαθιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας σε ανθρώπους ή θα βελτιώνουν τις ανθρώπινες δυνατότητες. Η δημιουργία των αποκαλούμενων cybοrg ανθρώπων είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που απασχολεί τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό σε πολλά επίπεδα.

Ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία αποφάσισε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της για αυτή την τεχνολογία. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου οι ερευνητές δημιούργησαν cyborg… κατσαρίδες.

Συγκεκριμένα, εμφύτευσαν στα έντομα ηλεκτρονικά συστήματα φιλοδοξώντας να μπορέσουν να ελέγξουν την κίνησή τους με τηλεχειρισμό. Τα συστήματα αυτά λειτουργούν μάλιστα με επαναστατικούς, πολύ μικρού μεγέθους φωτοβολταϊκούς μηχανισμούς.

Το αποτέλεσμα είναι η κατασκευή ενός πλάσματος που είναι μισό ρομπότ και μισό κατσαρίδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η cyborg κατσαρίδα, εκτός από το ότι οι κινήσεις της ελέγχονται από μακριά, διαθέτει ανεξάντλητη αντοχή. Πρόκειται για ικανότητες που αποτελούν και το ζητούμενο για τη δημιουργία cyber ανθρώπων-στρατιωτών, την οποία οραματίζονται οι στρατιωτικές ηγεσίες διαφόρων χωρών.

Την τεχνολογία ανέπτυξαν επιστήμονες της Ομάδας Πρωτοποριακής Ερευνας Riken στην Ιαπωνία, βασικός στόχος των οποίων ήταν η ανάπτυξη ενός εμφυτευμένου συστήματος στις κατσαρίδες που θα τους παρέχει απρόσκοπτα και ασταμάτητα ενέργεια για να κινούνται. Αποφάσισαν ότι ιδανικότερη λύση είναι η δημιουργία ηλιακών πάνελ που εφαρμόζουν τέλεια στο σώμα των κατσαρίδων και δεν φεύγουν από τη θέση τους καθώς τα έντομα κινούνται. Σε συνδυασμό με τεχνολογία ελέγχου της κίνησης και των αποφάσεων των κατσαρίδων δημιουργήθηκε ένα υψηλού επιπέδου cybοrg έντομο.

Τι θα κάνει

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, η… κυβερνο-κατσαρίδα θα μπορεί να πραγματοποιεί αποστολές έρευνας και εντοπισμού ανθρώπων που κινδυνεύουν σε περιοχές που έχουν υποστεί κάποια φυσική ή άλλη καταστροφή. Οι cyborg κατσαρίδες θα μπορούν να πάνε επίσης για έρευνα σε σημεία όπου έχουν προκληθεί περιβαλλοντικές ή άλλους είδους καταστροφές, όπως διαρροή επικίνδυνων ουσιών, ραδιενέργειας κ.ά.

Τα εμφυτευμένα φωτοβολταϊκά συστήματα θα επιτρέψουν στις cyborg κατσαρίδες να φορτίζουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα μόλις έρχονται σε επαφή με το φως και να μη διακόπτουν την αποστολή τους για να πάνε πίσω στη βάση τους για επαναφόρτιση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα συστήματα παραγωγής ενέργειας και τηλεχειρισμού της cyborg κατσαρίδας έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία αλλά υπάρχουν σημαντικά επίσης συστήματα και εξαρτήματα που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η λειτουργική τους τοποθέτηση σε αυτά τα έντομα. Η κάμερα και ένας πομπός μετάδοσης δεδομένων είναι δύο από αυτά τα εργαλεία που πρέπει να έχει πάνω της η κατσαρίδα στις αποστολές της.

Οσον αφορά τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την αφαίρεση της αυτονομίας των κατσαρίδων και στην ουσία τη μετατροπή τους σε υπηρέτες των ανθρώπων, οι ερευνητές σχολιάζουν με αρκετή κυνικότητα ότι «αυτό εξαρτάται από το πόσο ενδιαφερόμαστε για την ηθική υπόσταση των εντόμων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News