431
Τα έργα της Ελένης Πολυχρονάτου συνδυάζουν λόγο και εικόνα |

«Eρευνα Πεδίου», μια περιήγηση στο «εντός» και στο «εμείς»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 10:30
Τα έργα της Ελένης Πολυχρονάτου συνδυάζουν λόγο και εικόνα
|

«Eρευνα Πεδίου», μια περιήγηση στο «εντός» και στο «εμείς»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 10:30

Έργα ζωγραφικής της Ελένης Πολυχρονάτου που δημιουργήθηκαν από το 2015 μέχρι σήμερα με υλικά, ακρυλικά, ακουαρέλες, μελάνια και εκτυπώσεις, και τα οποία προσκαλούν τον θεατή να περιηγηθεί τόσο στα εσώτερα σύμπαντα όσο και στο «εμείς» που διαπνέει το σύνολο του έργου της εικαστικού, θα εκτεθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Τ.Ε.Ι. Αθήνας.  Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, έχει τίτλο «Έρευνα Πεδίου» και πραγματοποιείται με την αρωγή του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Ο εικαστικός λόγος της δημιουργού συμπλέει με τους στοχασμούς της. Το έργο της, που συνδυάζει λόγο και εικόνα, ξεκινά από την πορεία της γραμμής στη ζωγραφική επιφάνεια και επεκτείνεται στο χώρο με τη μορφή κατασκευών και εγκαταστάσεων διερευνώντας τρία βασικά πεδία, τον δημόσιο – ιδιωτικό χώρο, τις ανακυκλώσιμες ύλες και την αισθητική παιδεία. Μέσα σε αυτά εμπεριέχονται οι έννοιες αγάπη, χρόνος, φύση, άνθρωπος, που «ενοικούν στη σκέψη μας».

Η Ελένη Πολυχρονάτου προσεγγίζει σημειολογικά τον κόσμο των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Ενδεικτικοί, εξάλλου, είναι οι τίτλοι ενοτήτων των έργων της: «Ζωγραφίζοντας τις λέξεις», «Διπλή Γραφή», «Τοπία Σκέψης», «Οι λέξεις που κινούνται», «Έρευνα Πεδίου». Όπως γράφει: «…Να ζούμε με γνώμονα το παρόν αλλά και το μέλλον. Να μην εξαντλούμε τη φαντασία μας στην καθημερινότητα, αλλά να κοιτάμε μέσα μας, τους άλλους, το διάστημα. Μόνο αυτό θα μας εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής, αλλιώς οι Υπάρξεις μας θα γίνουν τόποι μαρτυρίου όπου κανείς δεν θα μπορεί να κατοικήσει…»

Η έκθεση «Έρευνα Πεδίου» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Συμποσίου που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών για την Επιστήμη και την Τέχνη (12 και 13 Μαΐου) με τίτλο «Βήματα του νου – Ατενίζοντας την αρμονία του σύμπαντος», στο οποίο η Ελένη Πολυχρονάτου συμμετέχει με εισήγηση που έχει θέμα «Φύση και Tέχνη: Συμβίωση εν Αρμονία».

??????????
??????????

Η Ελένη Πολυχρονάτου έλαβε πτυχίο Ζωγραφικής το 1983 και Γλυπτικής το 1993 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Αρίστευσε και βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει το έργο της σε διεθνείς εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε 10 ατομικές και περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις με κύριο θέμα τη διερεύνηση της σχέσης λόγου και εικόνας.

Είναι εμπνεύστρια και υπεύθυνη υλοποίησης του πρότζεκτ: «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» και η πρώτη διδάκτορας (2007) του Τμήματος Θεωρίας της Τέχνης ΑΣΚΤ με θέμα «Έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας στον αστικό και φυσικό χώρο: από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα». Έχει μετάσχει σε Επιστημονικά Συνέδρια με εισηγήσεις για τη δημόσια και οικολογική τέχνη και έχει δημοσιεύσει σε καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά έντυπα άρθρα.  Έχει διδάξει και στις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Info
«Έρευνα Πεδίου», Εικαστική Έκθεση της Ελένης Πολυχρονάτου

Πού: Συνεδριακό Κέντρο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, (αίθουσα υποδοχής-φουαγιέ, Αγίου Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω)
Πότε: Από 12 έως 20 Μαΐου 2017,  καθημερινά, ώρες 9:00-14:00 και 17:00-21:00.
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, ώρα 8:00 μ.μ.