630
Παιδιά προσφύγων που ζουν στο Σχιστό εμπνεύστηκαν από το παραμύθι που τους διάβασε ο Ευγένιος Τριβιζάς | [φωτογραφίες: Βαγγέλης Ανδρεόπουλος]

Ενα βιβλίο κι ένα όνειρο για κάθε παιδί

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 00:01
Παιδιά προσφύγων που ζουν στο Σχιστό εμπνεύστηκαν από το παραμύθι που τους διάβασε ο Ευγένιος Τριβιζάς
|[φωτογραφίες: Βαγγέλης Ανδρεόπουλος]

Ενα βιβλίο κι ένα όνειρο για κάθε παιδί

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 00:01

Ένα απολαυστικό παραμύθι, που εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο όπου ό,τι κι αν φανταστείς μπορεί να γίνει πραγματικότητα, διάβασε ο Ευγένιος Τριβιζάς στα παιδάκια που συμμετείχαν στον   Εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο μεγάλος μας παραμυθάς διασκεύασε το «Κοτσάνι του πετροκέρασου» ειδικά για τα σαράντα προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό του Σχιστού και άλλα παιδάκια που βρέθηκαν στην ΑΣΚΤ. Και με αυτή του την ανάγνωση έκανε πραγματικά πιο φωτεινή την γιορτή στέλνοντας στο κοινό του το μήνυμα ότι το βιβλίο είναι ζωή και όνειρο μαζί.

biblio_trivizas_1
Η Λυδία Κονιόρδου μαζί με προσφυγόπουλα στην ΑΣΚΤ για τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου

Με κεντρικό θέμα  τη στοργή και τη δημιουργικότητα, το συμβολικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά μάς ταξιδεύει σε έναν πολύχρωμο γαλαξία με δάση από ηλιοτρόπια και ζούγκλες γεμάτες με πορτοκαλί ιπποπόταμους. Ο μικρός αλλά θαυμαστός Πλανήτης των Χρωμάτων, που έχει ζωγραφίσει ένας καλλιτέχνης για τη μικρή του κόρη, απειλείται, όμως, από πανούργους εχθρούς, αποφασισμένους να τον αφανίσουν με βόμβες γομολάστιχας και άλλα ύπουλα υπερόπλα.

Η ΑΣΚΤ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΥΠΠΟΑ οργάνωσε συναντήσεις και πολιτιστικά δρώμενα για τα παιδιά, με κορυφαία τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Ευγένιου Τριβιζά, που διάβασε παραμύθια του με τον ολότελα δικό του τρόπο  σε παιδιά προσφύγων από τον καταυλισμό του Σχιστού, αλλά και σε  ελληνόπουλα. Ένα τρόπο που έχει μόνο αγάπη και σεβασμό στην προσωπικότητα του Παιδιού. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η υπουργός Πολιτισμού και  Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Οι εκδηλώσεις στην ΑΣΚΤ, με έμφαση στο άνοιγμα στην κοινωνία μέσα από την Τέχνη, τη συλλογικότητα και την συνεργασία  ήταν μέρος του προγράμματος δράσεων  του ΥΠΠΟΑ, όπου  το σύνολο των  τεχνών «συνομιλεί» με τη  λογοτεχνία και ό τι από αυτήν εκπορεύεται. Ήταν ένα  αφιέρωμα σχεδιασμένο με βάση τα παιδιά και την επαφή τους με την Τέχνη, που είναι το ίδιο δυναμική και δημιουργική  για όλα τα παιδιά του κόσμου προσφυγόπουλα ή ελληνόπουλα.

biblio_trivizas_3
Αναμνηστική φωτογραφία του Ευγένιου Τριβιζά με τα προσφυγόπουλα στην ΑΣΚΤ

Η ανταπόκριση γονιών και παιδιών στα κατάμεστα  αμφιθέατρα της Σχολής και της Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ ήταν εξαιρετική και συγκινητική. Μέσα από διαδραστική ανάγνωση, ο διακεκριμένος συγγραφέας προσκάλεσε  τους μικρούς του φίλους να δημιουργήσουν τους δικούς τους ονειρεμένους κόσμους και η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν πραγματικά καταπληκτική.

Η εκδήλωση- έκπληξη, έκλεισε με τον συγγραφέα να χαρίζει σημειωματάρια και χρωματιστές μπογιές στα παιδιά ενώ γονατιστός μπροστά τους τούς κρεμούσε στο λαιμό πετροκέρασα περασμένα σε μάλλινη κλωστή.

Ο ίδιος παιδικός συνωστισμός γύρω από τον Ευγένιο Τριβιζά έγινε  στη συνέχεια και με τα ελληνόπουλα που άκουσαν τον αγαπημένο τους παραμυθά να διηγείται τις θαυμαστές  ιστορίες του και περίμεναν υπομονετικά για να τους υπογράψει τα βιβλία του .

Μετά την ανάγνωση,  οι νεαροί ακροατές συμμετείχαν  σε δημιουργικά εργαστήρια στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην οδό Πειραιώς 256 , ενώ οι γονείς τους είχαν  την ευκαιρία να δουν την έκθεση της Documenta 14. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, τα παιδιά παρακολούθησαν Εικαστικά εργαστήρια και απασχολήθηκαν   με την κατασκευή παιχνιδιού από ανακυκλώσιμα υλικά (Νίκος Έξαρχος), με την Επίβλεψη του Εργαστηρίου Διδακτικής Τέχνης (Ειρήνη Γιαννημάρα και  φοιτητές).

biblio_trivizas_4

Δώρο έκπληξη  από την ΑΣΚΤ για τον φιλοξενούμενο συγγραφέα ήταν η υποδοχή από τον τενόρο Λουκά Πανουργιά που τραγούδησε για  εκείνον a capella τον Ριγκολέτο του Βέρντι διασκευασμένο στα ελληνικά. Η πιο συγκινητική στιγμή, όμως, ήρθε όταν τα προσφυγόπουλα πρόσφεραν στον συγγραφέα τα δώρα τους.  Ήταν ζωγραφικές τρισδιάστατες  κατασκευές που  έφτιαξαν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι της ΑΣΚΤ εμπνευσμένες από το παραμύθι που είχαν λίγο πριν ακούσει  δημιουργώντας τους δικούς  τους ονειρεμένους κόσμους.

Οι  εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν από το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που φιλοξένησε τον Ευγένιο Τριβιζά ευχαριστώντας τον και εκ μέρους της Διοίκησης της Σχολής για την πολύτιμη  προσφορά και παρουσία του αλλά και για τη  συμμετοχή του στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News