821
| CreativeProtagon

Εμβολιάστηκα αλλά κόλλησα κορονοϊό. Τι κάνω;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2021, 17:20
|CreativeProtagon

Εμβολιάστηκα αλλά κόλλησα κορονοϊό. Τι κάνω;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2021, 17:20

Υπάρχει ένα μικρός αριθμός καταγεγραμμένων ατόμων που έχουν πλήρως εμβολιασθεί και μολύνθηκαν στη συνέχεια από τον κορονοϊό. Κάτι  φυσιολογικό, καθώς τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να αποτρέπουν τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και δευτερευόντως για να αποτρέπουν τη μόλυνση και να μειώνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τα τηρούν τα βασικά μέτρα προσωπικής υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης, δηλαδή να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

«Είναι ασυνήθιστο, αλλά ναι, μπορεί να συμβεί», εξηγεί στους New York Times (ΝΥΤ) ο δρ Σάντρο Γκαλέα, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Από τις 30 Απριλίου στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 10.000 τέτοιου τύπου σπάνιες περιπτώσεις μολύνσεων μετά από εμβολιασμό σε 46 Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ωστόσο, τα CDC σταμάτησαν πρόσφατα την καταγραφή των εν λόγω περιστατικών, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτών που μολύνθηκαν από κορονοϊό και είχαν ήπια συμπτώματα, ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, μπορεί να στο μεταξύ να αυξήθηκε.

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί και κολλήσουν κορονοϊό

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί δεν μπαίνουν σε καραντίνα, ακόμη και αν είναι θετικά στον κορονοϊό.

Κι αυτό διότι έχουν εξαιρετικά χαμηλό ιικό φορτίο και δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Αυτό που θα πρέπει να παρακολουθούν για τις επόμενες 14 ημέρες, είναι εάν θα εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα.

Στην περίπτωση που έχουν π.χ. βήχα, ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη), ή έστω και χαμηλό πυρετό, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να λάβουν οδηγίες. Ομως και σε αυτήν την περίπτωση δεν προβλέπεται να μπουν σε καραντίνα.

Θα πρέπει να κάνουν τεστ αν είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους έξι μήνες που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με Covid-19 και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ακριβώς όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, όσοι είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει να είναι σε αυτοπαρακολούθηση με καθημερινή θερμομέτρηση και επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Εμβολιασμός για τον κορονοϊό στη Μόσχα (φωτογραφία αρχείου) |REUTERS/Tatyana Makeye
Τι θα πρέπει να κάνουν τα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι

Σύμφωνα με τα CDC, η συγκατοίκηση με άτομο που έχει εμβολιαστεί και έχει μολυνθεί με κορονοϊό, είναι ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο, διότι θεωρείται εξαιρετικά στενή επαφή. Από τον ΕΟΔΥ δεν υπάρχουν ακόμη οδηγίες για τέτοιου είδους περιστατικά.

Στις ΗΠΑ, συστήνεται, αν κάποιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος διαγνωστεί με Covid-19, να διαμένει σε διαφορετικό δωμάτιο και να χρησιμοποιεί ξεχωριστό μπάνιο.

Επίσης, όταν ο θετικός στον κορονοϊό βρίσκεται σε κοινούς χώρους του σπιτιού με άλλα μέλη της οικογένειας, να φροντίζει να διατηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας. Αυτό προτείνεται διότι υπάρχουν πιθανότητες μέσα στο σπίτι να μεταδώσει τον ιό σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα CDC επισημαίνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε άτομα που βρίσκονται στον ίδιο, κλειστό χώρο, όταν κάποιος μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι τα παράθυρα του σπιτιού να παραμένουν ανοιχτά και να μην χρησιμοποιούνται κλιματιστικά.

Πόσο σοβαρά μπορεί να είναι τα συμπτώματα σε κάποιον που έχει εμβολιαστεί

Σύμφωνα με τον Ερικ Σιόε-Πένα, διευθυντή Παγκόσμιας Υγείας στο Ιδρυμα Υγείας Νόρθγουελ της Νέας Υόρκης, ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήπια συμπτώματα, είτε κανένα σύμπτωμα.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα που μπορεί κάποιος να εκδηλώσει, είναι ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και πόνοι στους μύες, λέει στους NYT ο δρ Σανίλ Σουντ, ειδικός στην Παιδιατρική Λοιμωξιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο South Shore της Νέας Υόρκης.

Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα θυμίζουν περισσότερο κοινό κρυολόγημα, παρά κορονοϊό, διευκρινίζει ο ίδιος.

Ωστόσο, η βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να είναι διαφορετική σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ηλικιωμένους ή ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον η λοίμωξη Covid-19 στους εμβολιασμένους

«Σύντομα θα βλέπουμε συνανθρώπους μας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Βέβαια, δεν θα έχει κανέναν νόημα και καμία αξία η ασθένειά τους, πρώτον διότι δεν θα επηρεάζει τη ζωή τους και δεύτερον επειδή δεν θα μεταδίδουν τον ιό», συμπληρώνει ο δρ Σιόε-Πένα.

Προς το παρόν, οι γιατροί σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιάζονται. Μάλιστα, τώρα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική μετάλλαξη), δείχνει να είναι πιο μεταδοτική και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, θα πρέπει οι πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Συγκεκριμένα, όπως έχει φανεί από βρετανική μελέτη, τόσο το εμβόλιο της Pfizer, όσο και αυτό της AstraZeneca, είναι 88% και 60% αποτελεσματικά αντίστοιχα, όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 33% όταν έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση. «Τα εμβόλια μας παρέχουν πλήρη προστασία. Οσοι εμβολιάζονται μπορούν να έχουν σχεδόν την ίδια ελευθερία και την καθημερινότητα που είχαν και πριν την πανδημία», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...