494
Τα οφέλη του εμβολίου στην Covid-19 βρίσκονται υπό διερεύνηση | Shutterstock

Ελληνική μελέτη: Το εμβόλιο της φυματίωσης προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 16:10
Τα οφέλη του εμβολίου στην Covid-19 βρίσκονται υπό διερεύνηση
|Shutterstock

Ελληνική μελέτη: Το εμβόλιο της φυματίωσης προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 16:10

Το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG) είναι ένα παλαιό εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει προστασία από τη φυματίωση και φαίνεται να προκαλεί σημαντική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προστατεύει και από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, καταλήγει μελέτη που πραγματοποιείται από έλληνες και ολλανδούς επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Radboud Ολλανδίας, διαπιστώθηκε ότι οι υπερήλικες μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη από το εν λόγω εμβόλιο, έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Τα οφέλη διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο μίας διπλά – τυφλής τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης, η οποία είναι υπό δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, σύμφωνα ανακοίνωση του πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θάνο Δημόπουλο.

Στο Πανεπιστήμιο Radboud, ο καθηγητής Παθολογίας Μιχάι Νετέα διεξάγει έρευνα για την προστατευτική δράση του εμβολίου BCG έναντι των λοιμώξεων, κάτι το οποίο αποκαλείται «εκπαιδευόμενη ανοσία».

«Πριν από δύο έτη ξεκινήσαμε τη μελέτη ACTIVATE με σκοπό να μελετήσουμε αν ο εμβολιασμός με το BCG μπορεί να προστατεύσει τους ευαίσθητους πληθυσμούς των υπερηλίκων από λοιμώξεις. Νοσηλευόμενοι ασθενείς μεγαλύτεροι από 65 έτη έλαβαν εμβολιασμό με εικονικό εμβόλιο (placebo) ή με το BCG πριν την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Παρακολουθήσαμε τους εμβολιασθέντες για ένα έτος ώστε να διαπιστώσουμε αν το BCG μπορεί να τους προστατεύσει από λοιμώξεις», εξηγεί ο καθηγητής Netea.

Πανδημία

Η μελέτη ACTIVATE είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Συμμετείχαν 198 υπερήλικες στους οποίους έγινε εμβολιασμός με εικονικό εμβόλιο (placebo) ή με το εμβόλιο BCG πριν το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο. Η ολοκλήρωση της παρακολούθησης είχε προγραμματισθεί για τον Αύγουστο 2020, αλλά λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι ερευνητές ανέλυσαν τα πρώτα δεδομένα επί 150 ασθενών.

Διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά 42,3% από τους υπερήλικες που εμβολιάστηκαν με εικονικό εμβόλιο (placebo) και εκδήλωσαν λοίμωξη, αντίθετα με όσους εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο BCG, από τους οποίους μόνο το 25% εκδήλωσε λοίμωξη.

Επίσης, η λοίμωξη εκδηλώθηκε με καθυστέρηση: ο χρόνος εκδήλωσης λοίμωξης ήταν 16 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο BCG και 11 εβδομάδες με το εικονικό εμβόλιο (placebo). Δεν διαπιστώθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το BCG.

O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος Μπουρμπούλης και συντονιστής της μελέτης στη Δ΄Παθολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» τονίζει ότι “η σημαντικότερη παρατήρηση ήταν ότι το εμβόλιο BCG μπόρεσε να προστατεύσει από τις αναπνευστικές λοιμώξεις: οι υπερήλικες που εμβολιάστηκαν με το BCG είχαν κατά 75% λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού από τους υπερήλικες που εμβολιάστηκαν με εικονικό εμβόλιο (placebo)».

Αν και η περισσότερη προστασία διαπιστώθηκε για λοιμώξεις του αναπνευστικού ιογενούς προέλευσης, η μελέτη δεν μπόρεσε να να διαπιστώσει αν το BCG προστατεύει από τη νόσο Covid-19 λόγω της χαμηλής επίπτωσής της στη διάρκεια της μελέτης.

Ο κ. Γιαμαρέλλος Μπουρμπούλης προσθέτει πώς «έντεκα μελέτες διεξάγονται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο για να διαπιστωθεί η πιθανή προστατευτική δράση του εμβολίου BCG στις ευπαθείς ομάδες κατά της Covid-19. Μία τέτοια μελέτη γίνεται σε 12 κέντρα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Καλούμε τους συμπατριώτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να συμμετέχουν.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα www.sepsis.gr.