813
Σε ένα δωμάτιο ασθενούς έχει τοποθετηθεί σύστημα εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας για την εξόντωση παθογόνων μικροοργανισμών | UVResources

Είναι η υπεριώδης ακτινοβολία η λύση για την ασφαλή έξοδο από την καραντίνα;

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 15:29
Σε ένα δωμάτιο ασθενούς έχει τοποθετηθεί σύστημα εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας για την εξόντωση παθογόνων μικροοργανισμών
|UVResources

Είναι η υπεριώδης ακτινοβολία η λύση για την ασφαλή έξοδο από την καραντίνα;

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 15:29

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μας όπως ήταν αυτή πριν την εμφάνιση του κορονοϊού είναι μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους αυτή την στιγμή. Οι χώρες προσπαθούν σιγά σιγά να βγουν από την καραντίνα με προσεκτικά βήματα παίρνοντας αυστηρά μέτρα τήρησης των αποστάσεων και πολλών ακόμη μεθόδων που θα προσπαθούν να περιορίσουν τον κίνδυνο μόλυνσης των ανθρώπων από τον κορονοϊό.

Οι χώροι όπου συγκεντρώνονταν πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα και ειδικά οι κλειστοί χώροι κάθε είδους αποτελούν Νο1 σύμμαχο της πανδημίας. Οι ιδέες για το πώς μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια ξανά εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, σχολεία, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες ψυχαγωγίας κλπ. είναι πολλές και η σύγχρονη τεχνολογία, εκτός από την αναζήτηση κάποιας θεραπείας, προσπαθεί να βρει λύσεις για τον ασφαλή συγχρωτισμό.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times πιθανώς η λύση στην δημιουργία ενός ασφαλούς από τον κορονοϊό περιβάλλοντος σε κλειστούς χώρους να έρθει από μια αρκετά παλιά τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα από συστήματα εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας. Η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, είτε τοπικά για την αποστείρωση επιφανειών είτε για την αποστείρωση συγκεκριμένων σημείων ιατρικού ενδιαφέροντος, είτε για την αποστείρωση μέσων μαζικής μεταφοράς, γίνεται ήδη. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να χρησιμοποιείται σε μεγάλους χώρους ενώ βρίσκεται εκεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

«Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν για να διαπιστωθεί αν αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε λοιμώξεις που μεταδίδονται από αέρος. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνολογία αυτή είναι αποτελεσματική» αναφέρει ο Έντουαρντ Ναρντέλ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το υπεριώδες φάσμα του ηλιακού φωτός έχει διαπιστωθεί ότι εξοντώνει αερόβιους παθογόνους οργανισμούς.

Τα πειράματα

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε στους τοίχους και στις οροφές χώρων όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι συστήματα εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα συστήματα αυτά θα βομβάρδιζαν συνεχώς τις περιοχές πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων με υπεριώδη ακτινοβολία για να εξοντώνουν κάθε μικροοργανισμό θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία όσων θα έρχονταν σε επαφή μαζί του. Ένας ανεμιστήρας στην οροφή ενός κλειστού χώρου μπορεί να ωθεί προς τα πάνω τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στον αέρα του δωματίου. Στην συνέχεια συστήματα εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας τοποθετημένα σε όλες τις γωνίες ενός δωματίου θα αναλαμβάνουν την εξόντωση των μικροοργανισμών.

Ο καθηγητής Ναρντέλ έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν σχετικά πειράματα με πειραματόζωα τα οποία έδειξαν ότι η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά την μετάδοση μιας ασθένειας από αερόβιο οργανισμό.

Η γενικευμένη χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας προτείνεται τώρα από ορισμένους επιστήμονες ως όπλο εξουδετέρωσης του κορονοϊού στους κλειστούς χώρους.

Πρόσφατες προσομοιώσεις που έχει πραγματοποιήσει η Γιελένα Σρέμπριτς, καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, δείχνουν ότι ο ανεμιστήρας στην οροφή είναι κομβικής σημασίας για την χρήση συστημάτων υπεριώδους ακτινοβολίας σε ένα κλειστό χώρο. Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι η λειτουργία του ανεμιστήρα οδηγεί τους περισσότερους μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο στα σημεία που εκπέμπεται η υπεριώδης ακτινοβολία. Μάλιστα Ναρντέλ και Σρέμπριτς συνεργάζονται αυτή την στιγμή για να διαπιστώσουν αν τα συστήματα εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε μεγάλους χώρους όπως αυτοί των αεροδρομίων και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.

Διαφορετικής συχνότητας ακτινοβολία από αυτή που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του αέρα πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίζει μικροοργανισμούς στο περιβάλλον γύρω από τους ανθρώπους και ειδικά πάνω στις επιφάνειες που πιθανώς να ακουμπήσουν. Σε πειράματα που έγιναν στην δεκαετία του 1930 και τις αρχές του 1940 σε σχολεία στις ΗΠΑ η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα στις αίθουσες των μαθημάτων αποδείχθηκε αποτελεσματική στον περιορισμό των κρουσμάτων ιλαράς, παρωτίτιδας (μαγουλάδες) και ευλογιάς οι ιοί των οποίων μεταδίδονται μέσω του αέρα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπεριώδης ακτινοβολία θα εξοντώσει ή θα καταστήσει ανενεργούς όποιους μικροοργανισμούς πέσουν πάνω της» υποστηρίζει ο Γουίλιαμ Μπάχνφλεθ, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Οι φόβοι

Από την άλλη πλευρά κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας σε εσωτερικούς χώρους είναι ένα ζήτημα που θα δημιουργήσει πολλές συζητήσεις και τριβές από την στιγμή που εδώ και πολλές δεκαετίες δύο τύποι της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UVA και UVB) έχουν χαρακτηριστεί από την επιστημονική κοινότητα πολύ επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και απαιτείται η χρήση γυαλιών ηλίου και διαφόρων προϊόντων προστασίας του δέρματος.

Βέβαια ο τρίτος τύπος της υπεριώδους ακτινοβολίας, ο UVC, είναι αυτός που έχει αποδειχθεί μικροβιοκτόνος αλλά και ασφαλής για τον άνθρωπο και είναι αυτός ο τύπος που χρησιμοποιείται στα μηχανήματα αποστείρωσης. Η ακτινοβολία UVC δεν υπάρχει στο φυσικό περιβάλλον επειδή η ατμόσφαιρα της Γης την μπλοκάρει και στην επιφάνεια του πλανήτη φτάνουν μόνο οι δύο επικίνδυνοι για τον άνθρωπο τύποι.

Το διεθνές αεροδρόμιο Syracuse Hancock της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει εγκαταστήσει συστήματα υπεριώδους ακτινοβολίας στα σημεία ελέγχου επιβατών αλλά και στην περιοχή των αφίξεων. «Μέχρι σήμερα οι πελάτες μας ήταν κυρίως ιατρικά κέντρα και μονάδες φιλοξενίας αστέγων. Όμως τον τελευταίο ένα μήνα οι πωλήσεις έχουν δεκαπλασιαστεί» αναφέρει ο Ντάνιελ Τζόουνς, πρόεδρος της εταιρείας UV Resources of Santa Clarita.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...