407
Με την χρήση της εικονικής πραγματικότητας τα άτομα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υψοφοβίας ξεπέρασαν τον φόβο τους και μπορούσαν να διασχίζουν γέφυρες με σκοινιά ή να βοηθήσουν στην σωτηρία μιας γάτας.Credit: | OXFORD VR

Εικονική πραγματικότητα εναντίον… vertigo

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 13:20
Με την χρήση της εικονικής πραγματικότητας τα άτομα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υψοφοβίας ξεπέρασαν τον φόβο τους και μπορούσαν να διασχίζουν γέφυρες με σκοινιά ή να βοηθήσουν στην σωτηρία μιας γάτας.Credit:
|OXFORD VR

Εικονική πραγματικότητα εναντίον… vertigo

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 13:20

H τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια να θεραπευθεί κάποιος που αντιμετωπίζει πρόβλημα υψοφοβίας. Τα σχετικά πειράματα που πραγματοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η τεχνολογία VR μπορεί να θεραπεύσει ενδεχομένως και άλλες παθήσεις που δεν είναι οργανικές αλλά αποτελούν προϊόν της ψυχικής κατάστασης ενός ατόμου ή παιχνιδιών που του παίζει το μυαλό του.

Ενα βίντεο για την χρήση τεχνολογίας VR για την θεραπεία φόβων:

Το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας θέλει να στηρίξει τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα αλλά το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει (ψυχολόγοι, σύμβουλοι κ.α.) για αυτό τον σκοπό είναι περιορισμένο. Ετσι, η χρήση τεχνολογικών μέσων για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι κρίνεται ως μια ικανοποιητική εναλλακτική λύση.

vr1

Εκατό άτομα που αντιμετωπίζουν για περισσότερα από 30 χρόνια πρόβλημα υψοφοβίας πήραν μέρος στα πειράματα στα οποία ένας εικονικός σύμβουλός τους μιλά για τον φόβο του ύψους και χρησιμοποιώντας τεχνικές της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας (είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας) προσπαθεί να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τον φόβο τους. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι βρετανικοί Times τα άτομα αυτά μετά την επαφή τους με τον εικονικό σύμβουλο κατάφεραν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν -χωρίς κανένα πρόβλημα- δραστηριότητες που προηγουμένως δεν θα επιχειρούσαν ποτέ να κάνουν. Κατάφεραν να κάνουν ορειβασία ανεβαίνοντας απόκρημνες πλαγιές βουνών και επίσης να διασχίζουν γέφυρες που στηρίζονται σε σκοινιά.

Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας ίσως είναι το... φάρμακο για την υψοφοβία
Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας ίσως είναι το… φάρμακο για την υψοφοβία

Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου το 70% των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα μπορούν πλέον να θεωρούνται θεραπευμένοι. «Γνωρίζουμε ότι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι οι ενεργητικές. Οι ασθενείς μπαίνουν σε καταστάσεις που θεωρούν ότι είναι δύσκολες για αυτούς και προσπαθούν να βρουν κάποιους τρόπους να τις αντιμετωπίσουν μεταβάλλοντας τις σκέψεις αλλά και την συμπεριφορά τους απέναντι στις άβολες για αυτούς καταστάσεις. Οι ενεργητικές θεραπείες είναι δύσκολο να έχουν αποτέλεσμα όταν ασθενής και θεραπευτής βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο αλλά φαίνεται ότι λειτουργεί αποτελεσματικά μέσω της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας» δηλώνει ο Ντάνιελ Φρίμαν, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Psychiatry».

Πάντως ειδικοί όπως ο Μάρκ Σάλτερ του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων επισημαίνουν ότι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων, όπως αυτή με την εικονική πραγματικότητα, δεν ενδείκνυνται για παθήσεις όπως η κατάθλιψη επειδή είναι πολύ πιο σύνθετες από την υψοφοβία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News