363
Αλλη εφαρμογή για έξυπνα κινητά που ενημερώνει εάν μία περιοχή έχει πολλά κρούσματα (φωτογραφία αρχείου) | Unsplash/ Mika Baumeister

Εφαρμογή για έξυπνα κινητά εντοπίζει τον κορονοϊό από τη… φωνή

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 14:29
Αλλη εφαρμογή για έξυπνα κινητά που ενημερώνει εάν μία περιοχή έχει πολλά κρούσματα (φωτογραφία αρχείου)
|Unsplash/ Mika Baumeister

Εφαρμογή για έξυπνα κινητά εντοπίζει τον κορονοϊό από τη… φωνή

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 14:29

Μία νέα τεχνολογία, η οποία έχει ενσωματωθεί σε εφαρμογή για έξυπνα κινητά, θα μπορεί να ανιχνεύει τον κορονοϊό μόνο από τη χροιά της φωνής κάποιου. Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική Telegraph, η τεχνολογία, που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, είναι πιο ακριβής από τα rapid και τα self tests.

Η εφαρμογή πραγματοποιεί τον έλεγχο σε λιγότερο από ένα λεπτό και αναγνωρίζει με ακρίβεια 89% το θετικό αποτέλεσμα και με επιτυχία 83% όσους είναι αρνητικοί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει 27% πιθανότητα κάποιος που είναι αρνητικός να βγει θετικός, οπότε θα χρειαστεί να επιβεβαιωθεί με κάποια άλλη μέθοδο.

Με τη νέα μέθοδο θα μπορούν να ανιχνεύονται δίχως έξοδα και γρήγορα όσοι πρόκειται να παρακολουθήσουν μία συναυλία, αθλητικούς αγώνες, αλλά και όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο.

Την εφαρμογή κατασκεύασαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Γουαφάα Αλιμπάουι και τον καθηγητή Πνευμονολογίας Σάμι Σίμονς. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη τους ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έγινε πρόσφατα στη Βαρκελώνη.

«Με την εφαρμογή μας θα χάνουμε μόνο 11 από τα 100 περιστατικά Covid-19, ενώ το rapid test χάνει τα 44 από τα 100», δήλωσε η Αλιμπάουι.

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές της εφαρμογής είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι απλές ηχογραφήσεις της φωνής και η ανάλυσή τους με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Επιπλέον, επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο και δίνουν αποτέλεσμα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Η λοίμωξη Covid-19 και ειδικά η μετάλλαξη Ομικρον συνήθως επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (μύτη, στόμα, φάρυγγας και λάρυγγας), όπου βρίσκονται και οι φωνητικές χορδές, και προκαλεί αλλαγές στη χροιά της φωνής του ανθρώπου.

Η νέα εφαρμογή εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο και αρχικά ζητεί την ενημέρωσή της με βασικές πληροφορίες (δημογραφικές, ιατρικό ιστορικό, κάπνισμα κ.ά.).

Ακολούθως, ζητεί από τον χρήστη να βήξει τρεις φορές, να αναπνεύσει βαθιά από το στόμα τρεις έως πέντε φορές και να διαβάσει φωναχτά, κοντά στην οθόνη, μια σύντομη πρόταση τρεις φορές.

Στη συνέχεια, γίνεται ανάλυση της φωνής και η εφαρμογή εντοπίζει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (Long-Short Term Memory -LSTM), που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα, ξεχωρίζει την ιδιαίτερη φωνή ενός ατόμου από την αλλοίωσή της λόγω Covid-19 και έτσι δίνει τα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...