198
Σκληραίνει την στάση της η ΕΕ έναντι του Facebook | Reuters

ΕΕ σε Facebook: «Να σβήνετε τα σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 22:02
Σκληραίνει την στάση της η ΕΕ έναντι του Facebook
|Reuters

ΕΕ σε Facebook: «Να σβήνετε τα σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 22:02

Από εδώ και στο εξής, το Facebook θα υποχρεώνεται να αφαιρεί από αναρτήσεις χρηστών του εντός της ΕΕ όλα εκείνα τα σχόλια που θεωρούνται ως υβριστικά.

Με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ένας πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας διαδικτυακού περιεχομένου, όπως το Facebook, μπορεί να υποχρεωθεί να διαγράψει σχόλια με περιεχόμενο που προσβάλλει ή δυσφημεί κάποιον.

Η απόφαση συνδέεται με μια υπόθεση που τέθηκε σε αυστριακό δικαστήριο από την Αυστριακή Εύα Γκλάβισινγκ-Πίστσεκ, βουλευτή στη Nationalrat (Κάτω Βουλή) και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας «die Grünen» (Οι Πράσινοι).

Η Γκλάβισινγκ-Πίστσεκ ενήγαγε την εταιρία Facebook Ireland ενώπιον των αυστριακών δικαστηρίων ζητώντας την κατάργηση μιας ανάρτησης στο Facebook που την αφορούσε καθώς και σχολίων τα οποία έθιγαν την τιμή και την υπόληψή της.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι την προσβάλλει και τη δυσφημεί, ενώ ήταν ορατή στον οποιονδήποτε χρήστη.

«Το δίκαιο της ΕΕ δεν αποκλείει έναν πάροχο, όπως το Facebook, από το να δεχθεί εντολή να αφαιρέσει όμοια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισοδύναμα σχόλια τα οποία έχουν προηγουμένως χαρακτηριστεί παράνομα», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την Πέμπτη, ενώ πρόσθεσε: «Επιπλέον, το δίκαιο της ΕΕ δεν αποκλείει ότι μία τέτοια δικαστική εντολή παράγει αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς δικαίου».