Θέματα

Drones, o νέος εφιάλτης των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας

Τα χτυπήματα με drones σε όλον τον κόσμο, οι φόβοι για το Μαξίμου και τη Βουλή, οι επιδείξεις σε ΕΛ.ΑΣ. και υπευθύνους ασφαλείας, ο τρόμος στα αεροδρόμια, η επίθεση στη Σαουδική Αραβία, οι επιδρομές στις φυλακές, τα συστήματα με ανιχνευτές, με μπαζούκας αλλά και με… δίχτυα
Στέφανος Δερμάτης

Σε 229 ανέρχονται τα περιστατικά με ύποπτες, παράνομες, απειλητικές αλλά και καταστροφικές πτήσεις drones που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με ενημέρωση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και με δεδομένα ιδιωτικών εταιρειών.

Η επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μικρά αεροπλάνα αλλά και με πυραύλους εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία πριν από μερικές εβδομάδες έχει κινητοποιήσει και τις ελληνικές διωκτικές αρχές που βλέπουν στα εν λόγω μικρά, «αόρατα», ευέλικτα μέσα χαμηλής πτήσης τον νέο εφιάλτη. Είναι ενδεικτικές οι πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τζούλιαν Κινγκ, ο οποίος χαρακτήρισε τα drones από τις μεγαλύτερες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια, λόγω και της σχετικής εμπειρίας που πλέον έχουν αποκτήσει οι τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής.

Οι επιδρομές με drones έχουν θορυβήσει και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Οι έλληνες αστυνομικοί επιτελείς αναζητούν συστήματα θωράκισης για το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, κυβερνητικά κτίρια και κρίσιμες εγκαταστάσεις, ενώ σπεύδουν να πληροφορηθούν τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο με αυτή τη νέα απειλή. Μάλιστα δεν αποκλείουν την πιθανότητα «ευρηματικοί» αντεξουσιαστές να στραφούν σε αυτή τη μέθοδο, των από αέρος επιθέσεων, έπειτα από τα δέματα-βόμβες, τις χειροποίητες «ρουκέτες», κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη πολυάριθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και υπεύθυνοι ασφαλείας εταιρειών κ.λπ. έχουν παρακολουθήσει τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένες επιδείξεις γερμανικών, αμερικανικών και βρετανικών εταιρειών που προωθούν συστήματα ασφαλείας κατά των drones.  Ακόμη έχουν υπάρξει επιδείξεις τέτοιου είδους συσκευών και δικτύων εντοπισμού drones σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.  που ασχολούνται με την προστασία πολιτικών, δικαστών και επιχειρηματιών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ.

Συστήματα antidrones σχεδιάζουν να προμηθευθούν από τραπεζικά ιδρύματα μέχρι πολυεθνικές εταιρείες και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέχρι αεροδρόμια. Επιπλέον έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα ανίχνευσης και καταστροφής drones σε ιδιωτικό ελληνικό νησί, προς αντιμετώπιση των παπαράτσι κυρίως…

Το κόστος του συστήματος αμύνης για επιδρομές drones ανέρχεται από 30.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο εντοπισμού και κατάρριψης. Τα drones είναι δυνατόν να είναι τηλεκατευθυνόμενα ή να έχουν εκτοξευθεί με προγραμματισμό και με κλειδωμένο «στόχο» σαν μικρός πύραυλος. Τα συστήματα αμύνης περιλαμβάνουν από χειροκίνητα «μπαζούκας» έως ανιχνευτές, ραντάρ, αλλά και εκτοξευτές μικρών διχτυών (ώστε τα αεροπλανάκια να συλλαμβάνονται εν πτήσει).

Από τα 229 περιστατικά που έχουν καταγραφεί, διεθνώς ως επιδρομές drones, τα 99 συνέβησαν στις ΗΠΑ και στον Καναδά, τα 72 στην Ευρώπη, τα 38 στην Ασία και τα υπόλοιπα 20 στη Νότια Αμερική και στη Μέση Ανατολή. (Τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν τη στρατιωτική χρήση των drones που έκαναν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί εναντίον διαφόρων στόχων. Πάντως από το 2004 μέχρι το 2017 οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει 409 επιθέσεις με drones μόνο στο Πακιστάν. Αυτές οι επιθέσεις οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 3.096 ανθρώπων.)

Περιστατικά από αέρος επιθέσεων
Ο Σακαφλιάς… ιπτάμενος

Από το σύνολο των 229 περιστατικών που έχουν καταγραφεί με πτήσεις drone οι 28 αφορούν ρίψεις ναρκωτικών ή άλλων παρανόμων ουσιών σε φυλακές του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία, στον Τάραντα στην Ιταλία, στις περιοχές Πέλχαμ και Λίνκολν στις ΗΠΑ , στις φυλακές του Λίθγοου στην Αυστραλία, κ.α.

Τέτοια ανησυχία, για τροφοδοσία των κρατουμένων από αέρος με όπλα, ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, υπάρχει φυσικά και στις ελληνικές αρχές. Εξάλλου αυτό επιχειρήθηκε -σε δύο διαδοχικές βραδιές- τον περασμένο Ιούνιο στις Φυλακές Τρικάλων, όπου ισάριθμα drones επιχείρησαν να μεταφέρουν εντός φυλακών κινητά τηλέφωνα, αξεσουάρ κινητών, ρολόγια, κ.λπ. Στην ίδια φυλακή είχε σημειωθεί, προ επταετίας, η αιματηρή επίθεση μελών της αλβανικής μαφίας για την απελευθέρωση ομοεθνών τους – μία ιστορία που κατέληξε σε πολυήμερη καταδίωξη ανά την την  Ελλάδα.

Κινδυνεύει η ασφάλεια πτήσεων

Το 40% των απειλών που προκάλεσαν τα drones αφορά συμβάντα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πτήσεων.

Στις 26 Αυγούστου 2019 υπήρξε ανακοίνωση από τους υπευθύνους του αεροδρομίου του Οχάιο η οποία υπογράμμιζε ότι συνολικά 117 φορές την τελευταία πενταετία τα drones λίγο έλειψε να συγκρουστούν με κανονικά επιβατικά αεροσκάφη! Περιγράφονται δεκάδες περιπτώσεις με όλως επικίνδυνες πτήσεις drones, με αλλαγές σε πτήσεις, αναστατώσεις, κ.λπ.

Στην Ευρώπη την τελευταία τριετία κατεγράφησαν 35 συμβάντα με επίφοβες πτήσεις αγνώστου προελεύσεως drones, και μάλιστα σε μεγάλα αεροδρόμια όπως είναι το λονδρέζικο το Γκάτγουικ, το αεροδρόμιο του του Εδιμβούργου, αλλά και της Κοπεγχάγης και της Λισαβόνας.