1063
| CreativeProtagon/Shutterstock

HΠΑ: Πες μου τι ψηφίζεις να σου πω αν… φοράς μάσκα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 22:27
|CreativeProtagon/Shutterstock

HΠΑ: Πες μου τι ψηφίζεις να σου πω αν… φοράς μάσκα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 22:27

Παρά τα 13.000.000 κρούσματα και τους περισσότερους από 264.000 νεκρούς αλλά και το ότι μαίνεται ανεξέλεγκτη στη χώρα τους, οι αμερικανοί πολίτες και πολιτικοί εξακολουθούν να διχάζονται στο πρόβλημα της αντιμετώπισης της πανδημίας. «Σε ένα πολιτικά διαιρεμένο έθνος Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εξακολουθούν να διαφωνούν έντονα σχετικά με την απειλή του ιού και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τον περιορισμό της μετάδοσής του», αναφέρει η Αλια Ντάσταγκιρ, δημοσιογράφος της USA Today, σε κείμενό της.

Το γεγονός αυτό εξέπληξε τους πολιτικούς επιστήμονες και τους ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς οι περισσότεροι πίστευαν πως η επιδείνωση της κατάστασης και η προσβολή εκατομμυρίων και ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων, αναπόφευκτα, και αρνητών του κορονοïού και συγγενών και φίλων ή γνωστών τους, θα ανάγκαζε τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν τις όποιες πολιτικές διαφορές τους και να ενωθούν ενώπιον αυτής της κοινής θανάσιμης απειλής. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη και «ενδέχεται να μην συμβεί ποτέ», σημειώνει η αμερικανίδα δημοσιογράφος.

«Νόμιζα πως στο τέλος θα επικρατούσε η πραγματικότητα. Αυτό ήταν εξαιρετικά αισιόδοξο από μέρους μου», παραδέχτηκε, μιλώντας στην USA Today, η Σάνα Γκαντάριαν, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Σίρακιουζ, με ειδίκευση στην πολιτική ψυχολογία.

Ερευνα

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους με τη συμμετοχή 3.000 αμερικανών πολιτών, η κ. Γκαντάριαν διαπίστωσε ότι, παρά τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης, οι απόψεις των Ρεπουμπλικάνων παρέμεναν σταθερές, με την πλειονότητά τους όχι μόνον να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για τον κορονοïό αλλά και να τείνει να μην φοράει μάσκα και να μην τηρεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει και μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Human Behaviour, με τους συντάκτες της να υποστηρίζουν πως «το κομματικό χάσμα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων διευρύνθηκε ενόσω επιδεινωνόταν η πανδημία».

«Νομίσαμε πως βλέποντας περισσότερους ανθρώπους στις πολιτείες τους, στις πόλεις τους, να αρρωσταίνουν, ακούγοντας τις μαρτυρίες των γιατρών και των νοσοκόμων και παρακολουθώντας τα τοπικά δελτία ειδήσεων, οι άνθρωποι θα εγκατέλειπαν τον κομματισμό και θα λάμβαναν σοβαρά υπόψη την κατάσταση. Εάν διαπιστώσαμε κάτι, αυτό είναι το αντίθετο», αναγνώρισε ο Τζέι Βαν Μπάβελ, ένας από τους συντάκτες της σχετικής έκθεσης.

«Oι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι τείνουν να υποτιμούν τον ιό και να θεωρούν την πορεία του αναπόφευκτη, και οι Δημοκρατικοί οι οποίοι πιστεύουν πως η Covid – 19 αποτελεί ισχυρή μεν ελεγχόμενη δε απειλή, ζουν σε διαφορετικές πραγματικότητες», συνοψίζει η Αλια Ντάσταγκιρ.

Σύμφωνα με τον Τζος Κλίντον, πολιτειολόγο από το πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, στο Νάσβιλ του Τενεσί, τον περασμένο Φεβρουάριο το χάσμα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δεν ήταν τόσο μεγάλο. Οι απόψεις τους άρχισαν να διίστανται «δραματικά», όταν οι πολιτικοί και τα φερέφωνά τους ξεκίνησαν να μιλάνε πιο δυνατά από τους ειδικούς στους ιούς και στη δημόσια υγεία. Η πόλωση και ο κομματισμός ενισχύθηκαν περαιτέρω κυρίως από τα συντηρητικά Μέσα, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, και του FOX News το  οποίο φαίνεται πως συνέβαλε στην περιορισμένη τήρηση του μέτρου της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Κατά συνέπεια «οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι τείνουν να υποτιμούν τον ιό και να θεωρούν την πορεία του αναπόφευκτη, και οι Δημοκρατικοί οι οποίοι πιστεύουν πως η Covid – 19 αποτελεί ισχυρή μεν ελεγχόμενη δε απειλή, ζουν σε διαφορετικές πραγματικότητες», συνοψίζει η Αλια Ντάσταγκιρ.

Οι θέσεις τους διίστανται και αναφορικά με το εάν η πανδημία αποτελεί ζήτημα πρωτίστως οικονομικό ή δημόσιας υγείας ενώ οι απόψεις του καθενός επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη συμπεριφορά του. Τα στοιχεία των ερευνών αποδεικνύουν επίσης πως η στάση των Αμερικανών απέναντι στην πανδημία καθορίζεται όχι τόσο από την ηλικία, τον τόπο κατοικίας ή το μορφωτικό τους επίπεδο αλλά από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Πρώτα… το κόμμα!

Πώς, όμως, εξηγείται το γεγονός πως η πολιτική ταυτότητα επικρατεί έναντι μιας φονικής απειλής;

Οι ειδικοί επισημαίνουν καταρχάς πως η πολιτική ταυτότητα του καθενός, αποτελεί συγχρόνως και την κοινωνική ταυτότητά του. Οι απόψεις που οι άνθρωποι ενστερνίζονται και εκφράζουν, αποκαλύπτουν σε ποια παράταξη ανήκουν. Οπότε εάν το να είναι κάποιος Ρεπουμπλικάνος στην προκειμένη περίπτωση είναι συνώνυμο του να μην ανησυχεί για τον ιό και να μην φοράει μάσκα, όλοι όσοι είναι Ρεπουμπλικάνοι αισθάνονται πως πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως επιδιώκοντας να διατηρήσουν την  πολιτική/ κοινωνική ταυτότητά τους,  οι άνθρωποι συχνά τείνουν να αγνοούν όλες τι υπόλοιπες πληροφορίες που λαμβάνουν.  «Εξακολουθώ να εκπλήσσομαι. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν πως δε πλένουν τα χέρια τους. Αλλά το πλύσιμο των χεριών είναι μια προσωπική, ιδιωτική ενέργεια που δεν βλέπουν οι άλλοι. Και οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν πως δεν κάνουν ούτε αυτό. Πρόκειται περί αληθινής πεποίθησης. Δεν αφορά μόνον το φαίνεσθαι», εξήγησε η Σάνα Γκαντάριαν.

Η κατάσταση περιπλέκεται και εξαιτίας της τάσης των ανθρώπων να επιδιώκουν την επιβεβαίωση των όποιων απόψεών τους, και αυτό εξηγεί γιατί αποδέχονται ερμηνείες που συμφωνούν με όλα όσα πιστεύουν. Εκείνοι που αγνοούν τις υποδείξεις των ειδικών και αρνούνται να πιστέψουν ότι ο κορονοïός αποτελεί απειλή, αναζητούν στοιχεία και πληροφορίες υπέρ των ισχυρισμών τους, παρότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά πεδία δεδομένων, είναι σχεδόν σαν ο καθένας να επιλέγει την ιστορία του. Κι έτσι οι άνθρωποι μπορούν να συνθέσουν τη δική τους πραγματικότητα. Στον κόσμο που ζούμε, εσύ μου λες τι θέλεις να πιστεύεις για τον κορονοïό και εγώ μπορώ να σου βρω μερικές πηγές, ενδεχομένως όχι αξιόπιστες πηγές, αλλά μπορώ να σου βρω τις πηγές που λένε αυτό που θέλεις να ακούσεις», σημείωσε ο Τζος Κλίντον.

Ο εμβολιασμός

Τεράστιο ζήτημα, ωστόσο, πρόκειται αναμφίβολα να προκύψει στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) και όσον αφορά τα εμβόλια και την ανάγκη εμβολιασμού της πλειονότητας του πληθυσμού, ούτως ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο έρευνας του Pew Research Center μόνον οι μισοί ενήλικες Αμερικανοί δήλωσαν πως θα εμβολιάζονταν άμεσα εάν υπήρχε κάποιο διαθέσιμο εμβόλιο ενώ τον περασμένο Μάιο υπέρ του εμβολιασμού τασσόταν το 72%.

«Ολοι έχουμε τον ίδιο στόχο, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ως προς το τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να τον πετύχουμε. Ισως να πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όχι από την άποψη της “ανοσίας της αγέλης” αλλά από την άποψη της “ευφυΐας της αγέλης”. Εάν μαζευτούμε πολλοί που συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη και εργαστούμε μαζί ως Αμερικανοί, τότε ενδέχεται ως χώρα να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το τούνελ και να επιστρέψουμε στο φως», σημείωσε ο αμερικανός ακαδημαϊκός και φαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν συμφωνεί μαζί του. «Πολεμάμε τον κορονοïό, όχι μεταξύ μας», υπενθύμισε και υπογράμμισε κατά το μήνυμά του για την Ημέρα των Ευχαριστιών ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...