231
Η εκτόξευση του πυραύλου SpaceX Falcon 9 έγινε τον Δεκέμβριο του 2015 από το Κέιπ Κανάβεραλ | EPA/SPACEX

Διαστημικός συναγερμός: Τμήμα πυραύλου της SpaceX θα συγκρουστεί με τη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 11:49
Η εκτόξευση του πυραύλου SpaceX Falcon 9 έγινε τον Δεκέμβριο του 2015 από το Κέιπ Κανάβεραλ
|EPA/SPACEX

Διαστημικός συναγερμός: Τμήμα πυραύλου της SpaceX θα συγκρουστεί με τη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 11:49

Σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη βρίσκεται ένα «μεγάλο», εκτός ελέγχου, τμήμα πυραύλου Falcon 9 της Space X, που είχε εκτοξευθεί το 2015 και έκτοτε περιφερόταν επί σχεδόν επτά χρόνια στο διάστημα.

Το κομμάτι αναμένεται να πέσει στη Σελήνη στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων. Θα πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση που ένα μεγάλο διαστημικό «σκουπίδι» πέφτει στο φεγγάρι.

Ο πύραυλος είχε θέσει σε μακρινή τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο (Deep Space Climate Observatory), αλλά κάποια στιγμή το δεύτερο τμήμα του πυραύλου, βάρους τεσσάρων μετρικών τόννων, όταν αποσπάστηκε σε μεγάλο ύψος από τον πλανήτη μας, δεν είχε αρκετά καύσιμα για να επιστρέψει στη Γη ούτε αρκετή ενέργεια για να δραπετεύσει από τη βαρύτητα του συστήματος Γης – Σελήνης, όπως εκτίμησε ο μετεωρολόγος Ερικ Μπέργκερ, σύμφωνα με τον Guardian.

Ενας πύραυλος Falcon 9 της SpaceX σαν αυτόν που τμήμα του θα πέσει στη Σελήνη – EPA/NASA/BILL INGALLS

Το αποτέλεσμα είναι ότι, αφού ακολούθησε μία πολυετή χαοτική τροχιά, βρίσκεται πλέον σε πορεία πτώσης στη Σελήνη σε μερικές εβδομάδες με ταχύτητα 2,58 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Πιθανώς θα προσκρούσει στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού κοντά στον ισημερινό του στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναλυτή Μπιλ Γκρέι, ο οποίος ασχολείται με τα κοντινά στη Γη διαστημικά αντικείμενα. Σε αυτή την περίπτωση, το συμβάν δεν θα γίνει ορατό από τη Γη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News