709
Ο Τσέισερ από τη Νότια Καρολίνα μπορούσε να αναγνωρίσει 1022 διαφορετικά παιχνίδια | Facebook / Chaser the Border Collie

Διαγωνισμός: Ποιος είναι ο πιο έξυπνος σκύλος του κόσμου;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 19:05
Ο Τσέισερ από τη Νότια Καρολίνα μπορούσε να αναγνωρίσει 1022 διαφορετικά παιχνίδια
|Facebook / Chaser the Border Collie

Διαγωνισμός: Ποιος είναι ο πιο έξυπνος σκύλος του κόσμου;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 19:05

Αν ψάχνετε για έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν οι ηττημένοι θα αποδεχτούν την ήττα τους, ούτε τι θα πουν στην ομιλία τους οι νικητές, μπορείτε να δοκιμάσετε το Genius Dog Challenge.

Τα επεισόδια του διαγωνισμού, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και επιστημονικό πείραμα, θα μεταδίδονται ζωντανά στο Facebook και στο YouTube κάθε Τετάρτη στη 1 μ.μ. έως τις 16 Δεκεμβρίου. Θα πάρουν μέρος έξι από τα πιο έξυπνα σκυλιά του κόσμου, που έγιναν γνωστά από στόμα σε στόμα και βρέθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την ικανότητά τους να μαθαίνουν ονόματα νέων αντικειμένων.

Μερικά σκυλιά, όπως τα Μπόρντερ Κόλεϊ, έγιναν διάσημα συμμετέχοντας σε επιστημονικές μελέτες που δείχνουν την ικανότητά τους να θυμούνται λέξεις. Κορυφαίος όλων ήταν ο αμερικανός Τσέισερ, από το Σπάρτανμπουργκ της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος πέθανε στις 23 Ιουλίου 2019 σε ηλικία 15 ετών. Ο Τσέισερ ήταν ένα Μπόρντερ Κόλεϊ με την μεγαλύτερη δοκιμασμένη μνήμη από οποιοδήποτε άλλο ζώο: μπορούσε να ταυτοποιήσει και να βρει με το όνομά τους 1.022 διαφορετικά παιχνίδια.

Ο Ρίκο ξεκουράζεται μετά τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό (Instagram)

Η κινητήρια δύναμη πίσω από τον διαγωνισμό-πείραμα είναι η Κλαούντια Φουγκάτσα, ερευνήτρια συμπεριφοράς σκύλων, η οποία συμμετέχει στο Family Dog Project του Πανεπιστημίου Eotvos Lorand στη Βουδαπέστη, με χορηγό, βεβαίως, την Purina.

Μιλώντας στους New York Τimes, η δρ Φουγκάτσα παραδέχεται ότι ο τίτλος του διαγωνισμού και η προώθηση της εκδήλωσης για την εύρεση του «πιο έξυπνου σκύλου στον κόσμο» έγιναν για διασκέδαση. Η εκμάθηση των ονομάτων πάρα πολλών αντικειμένων είναι ένα ενδιαφέρον και αινιγματικό ταλέντο. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς σχετίζεται αυτό το ταλέντο με την ικανότητα ενός αδέσποτου σκύλου στη Βομβάη να βρίσκει φαγητό, να παραμένει ασφαλής και να αναπαράγεται ή με τον τρόπο που ένα παιχνιδιάρικο, μικροσκοπικό Μαλτέζ μπορεί να απαιτεί βασιλική μεταχείριση από τον ιδιοκτήτη του.

Η ιταλίδα ερευνήτρια άρχισε να ενδιαφέρεται για αυτή τους την ικανότητα μετά από τεστ στα οποία υπέβαλε την Ουίσκι, ένα θηλυκό Μπόρντερ Κόλεϊ από τη Νορβηγία, που έχει μάθει περισσότερα από 100 ονόματα παιχνιδιών χωρίς καμία ειδική εκπαίδευση. Η Ουίσκι θα πάρει μέρος στον διαγωνισμό μαζί με άλλα σκυλιά από την Ισπανία, τη Βραζιλία, την Ουγγαρία, τη Φλόριντα και την Ολλανδία. Είναι όλα Μπόρντερ Κόλεϊ αλλά η δρ Φουγκάτσα λέει ότι και άλλες ράτσες είναι ικανές για παρόμοιες επιδόσεις.

Ωστόσο, για τα περισσότερα σκυλιά, διευκρίνισε η ερευνήτρια, τέτοια επιτεύγματα είναι αδιανόητα ακόμη και με εκτεταμένη εκπαίδευση. Ο στόχος της, λοιπόν, είναι να μελετήσει περισσότερα σκυλιά και να προσπαθήσει να κατανοήσει τη φύση αυτής της ικανότητας. Ακόμη και στους ανθρώπους, είπε, η μεγαλοφυία δεν είναι καλά κατανοητή και η προέλευσή της είναι αμφιλεγόμενη, αλλά σε ζώα, δεν έχει αναγνωριστεί καθόλου.

Η Ναλάνι με τα παιχνίδια της: τα αναγνωρίζει όλα! (Instagram)

«Δεν γνωρίζουμε την προέλευση αυτής της εξαιρετικής επίδοσης. Και πιστεύουμε ότι τα σκυλιά είναι ένα εξαιρετικά καλό μοντέλο για τη μελέτη της», δήλωσε η Κλάουντια Φουγκάτσα. Και ο διαγωνισμός – τεστ μεταδίδεται ζωντανά για να βρεθούν και άλλα σκυλιά με εξαιρετικές ικανότητες. Όσο περισσότερα σκυλιά μελετηθούν, τόσο καλύτερη γίνεται η επιστήμη: «Ελπίζουμε να προσεγγίσουμε ένα ευρύ κοινό επειδή πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα τέτοια σκυλιά», είπε η δρ Φουγκάτσα με την ελπίδα ότι οι ιδιοκτήτες τους θα ήθελαν να μελετηθούν επίσης.

Επομένως, εάν ο σκύλος σας έχει, για παράδειγμα, δύο λουριά με διαφορετικά ονόματα και διακρίνει το ένα από το άλλο ακούγοντας το όνομά τους, θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε τον διαγωνισμό. Για τους υπόλοιπους από εμάς, πάλι που έχουμε πρόβλημα να θυμηθούμε πού είναι το κάθε λουρί όταν το χρειαζόμαστε, το live streaming του διαγωνισμού θα μπορούσε να είναι μια ματιά σε έναν άλλο κόσμο. Ωστόσο πρέπει να είστε προετοιμασμένοι: πρόκειται για επιστημονικό πείραμα, χαριτωμένο μεν αλλά όχι απλά για ένα παιχνίδι με κουτάβια.

Επίσης, όσο έξυπνοι κι αν είναι οι διαγωνιζόμενοι δεν θα κληθούν να δώσουν… ομιλίες για τη νίκη τους και να ευχαριστήσουν τη μαμά τους, τον εκπαιδευτή και τον ιδιοκτήτη τους ή να αποδεχτούν την ήττα τους. Αλλωστε δεν γνωρίζουν καν ότι αυτό που νομίζουν ότι είναι παιχνίδι στην πραγματικότητα είναι πείραμα και διαγωνισμός. Γιατί τελικά, είναι σκυλιά…