634
Το «NA-NOSE», o αναλυτής αναπνοής του Τεχνολογικού Ιδρύματος του Ισραήλ, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει με μία ανάσα έως και 17 ασθένειες | Technion/YouTube

Διάγνωση 17 ασθενειών με μια… ανάσα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2017, 09:55
Το «NA-NOSE», o αναλυτής αναπνοής του Τεχνολογικού Ιδρύματος του Ισραήλ, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει με μία ανάσα έως και 17 ασθένειες
|Technion/YouTube

Διάγνωση 17 ασθενειών με μια… ανάσα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2017, 09:55

Οι θεραπευτές των βασιλέων ήταν γνωστοί για τη διάγνωση που μπορούσαν να κάνουν με την οσμή. Για την ακρίβεια, όσο αηδιαστικό και αν ακούγεται, μυρίζοντας τα κόπρανα των γαλαζοαίματων μπορούσαν να διαγνώσουν έως και πέντε ασθένειες. Και δεν έπεφταν ποτέ έξω…

Η οσφρητική διάγνωση ήταν και είναι μία επιτυχημένη μορφή πρόληψης επειδή ορισμένες παθήσεις παράγουν στον οργανισμό πτητικές χημικές ενώσεις, οι οποίες εάν εντοπιστούν σωστά ίσως αποτελέσουν το ισχυρότερο διαγνωστικό εργαλείο του μέλλοντος.

breathtest
Ο ειδικός ανιχνευτής – αναλυτής αναπνοής αντιδρά διαφορετικά σε περίπου 100 πτητικά συστατικά που μπορούν να βρεθούν στην ανάσα μας

Μάλιστα, τα τελευταία δέκα χρόνια ερευνητές έχουν αναπτύξει ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση μέσω αναπνοής αρκετών ασθενειών μεταξύ των οποίων η φυματίωση, η υπέρταση, η κυστική ίνωση και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Πώς γίνεται αυτό; Η κυστική ίνωση για παράδειγμα, προκαλεί στους ασθενείς τετραπλάσια παραγωγή οξικού οξέως (η χημική βάση του ξυδιού) από αυτή που παράγει ένας υγιής οργανισμός. Έτσι, όπως γίνεται και με την ανάλυση αίματος, όταν το μηχάνημα εντοπίσει μεγαλύτερη ποσότητα από τη φυσιολογική, τότε ανάβει κόκκινο διαγιγνώσκοντας την ασθένεια.

«Δεν είναι τυχαίο ότι τα σκυλιά μυρίζουν στην αναπνοή του ανθρώπου τον καρκίνο. Υπάρχουν ουσίες που βγαίνουν με την ανάσα και επίσης υπάρχουν πολλές μελέτες που το έχουν αποδείξει αυτό. Και η δική μας κλινική έχει κάνει έρευνα και έχει βρει ουσίες στην αναπνοή που σχετίζονται με την καρκινογένεση, τις λοιμώξεις και άλλες καταστάσεις», εξηγεί στο Protagon.gr ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Λάρισας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης Youtube
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης (φωτό: youtube)

Τη μέθοδο αποφάσισε να αναπτύξει και εξελίξει ακόμη περισσότερο διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Χοσάμ Χάικ από το Τεχνολογικό Ίδρυμα του Ισραήλ. Οι ειδικοί κατασκεύασαν έναν ειδικό ανιχνευτή – αναλυτή αναπνοής, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει με μία ανάσα έως και 17 ασθένειες.

Το μηχάνημα αποτελείται από μία σειρά χρυσών νανοσωματιδίων μεγέθους ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου και ενδιάμεσα έχουν τοποθετηθεί ιδίου μεγέθους σωληνίσκοι άνθρακα. Η σύνθεση αυτή δημιουργεί ένα δίκτυο το οποίο αντιδρά διαφορετικά σε περίπου 100 πτητικά συστατικά που μπορούν να βρεθούν στην ανάσα μας, όπως είναι το οξυγόνο, το υδρογόνο, το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και πιο ειδικά.

Στο πλαίσιο των ερευνών ο Χάικ εξέτασε 2.800 αναπνοές από 1.400 ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν τουλάχιστον από μία από τις 17 ασθένειες που ήθελε να μελετήσει και ανήκαν σε τρεις βασικές κατηγορίες: καρκίνο, φλεγμονή και νευρολογικές διαταραχές. Κάθε δείγμα αναπνοής μεταφέρθηκε σε ειδικό αναλυτή, ο οποίος δημιούργησε ένα σύνολο δεδομένων από τις χημικές ουσίες που μπορεί να ανιχνεύσει. Ακολούθως, οι επιστήμονες εφάρμοσαν μία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση των δεδομένων και μέσα από αυτήν ο αναλυτής αναζήτησε τελικά τα συστατικά της αναπνοής και τις συγκεντρώσεις τους ανάλογα με την ασθένεια που είχε ο καθένας.

13415628_621701194674672_6364455265759899930_o
Ο επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας Χοσάμ Χάικ (Facebook)

Όπως γράφουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση ACS NANO, τα δεδομένα από τον αναλυτή αναπνοής θα χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν με υψηλή ακρίβεια εάν κάποιος βρίσκεται ακόμη και στα πρώτα στάδια μιας νόσου.

Σε κάθε μία από τις ασθένειες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο καρκίνος των νεφρών και η πολλαπλή σκλήρυνση, έχει ένα μοναδικό αποτύπωμα και μπορεί πλέον να ανιχνευθεί.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη ευχαριστημένοι με την ακρίβεια του μηχανήματος, καθώς όπως αναφέρουν φτάνει μόνο στο 86% ενώ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 99% για να μπορεί να μπει στην καθημερινή κλινική πράξη.

«Αν οι επιστήμονες από το Ισραήλ καταφέρουν να βελτιώσουν την ακρίβεια του  αναλυτή αναπνοής, τότε οι επιστήμονες θα έχουμε στα χέρια μας μία εξαιρετική μέθοδο εντοπισμού, αφού θα είναι ανώδυνη, αναίμακτη, μη επεμβατική και με μεγάλη ακρίβεια», διαπιστώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...