396
Δυνατή καταιγίδα με κεραυνούς και έντονα καιρικά φαινόμενα στη Σιγκαπούρη | Shuttestock

Δες τι καιρό έχει στη Σιγκαπούρη, για να ξέρεις τον καιρό της Αθήνας σε ένα μήνα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 21:30
Δυνατή καταιγίδα με κεραυνούς και έντονα καιρικά φαινόμενα στη Σιγκαπούρη
|Shuttestock

Δες τι καιρό έχει στη Σιγκαπούρη, για να ξέρεις τον καιρό της Αθήνας σε ένα μήνα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 21:30

Για να προβλέψουμε τι καιρό θα κάνει τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, μπορούμε πολύ απλά να κοιτάξουμε τις θερμοκρασίες σε κάποια χώρα της νότιας Ασίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Γιατί; Διότι ο καιρός μάλλον κάνει συγκεκριμένους… κύκλους γύρω από τη υφήλιο.

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν ξεδιπλώσει το κουβάρι των σχέσεων στα τροπικά κλίματα και τις χειμερινές συνθήκες στην Ευρώπη και τώρα δεσμεύονται να βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του καιρού.

Μάλιστα, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Μαλαισία και στις Φιλιππίνες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουμε 10 με 20 ημέρες πριν τον καιρό στην Ευρώπη.

Οι παρατηρήσεις των ειδικών βασίζονται στο φαινόμενο ταλάντωσης Madden-Julian (MJO), ένα επαναλαμβανόμενο μοντέλο καταιγίδων γύρω από τον Ισημερινό, το οποίο είναι ενεργό για περίπου τα δύο τρίτα του έτους.

Οταν το MJO είναι σε… δράση, ορμητικά συμπλέγματα καταιγίδων και δυνατών βροχοπτώσεων σαρώνουν τις τροπικές περιοχές, κάτι που επαναλαμβάνεται προς ανατολάς σε όλη τη υφήλιο κάθε 30 με 60 ημέρες. Αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα ακολουθούν περίοδοι «ηρεμίας» με καθαρό ουρανό.

Οι κεραυνοί της ταλάντωσης Madden-Julian μπορούν να διαταράξουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα, ώστε οι κυματισμοί που προκαλούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την υδρόγειο.

Εχουν τόση δύναμη, που μπορούν να επηρεάσουν τους μουσώνες στην Ασία και στη βόρεια Αυστραλία, του κυκλώνες στον Ειρηνικό και συγχρόνως τις περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα στην Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters, για καλύτερα αποτελέσματα μακροχρόνιας πρόβλεψης, η επίδραση του φαινομένου με τον χειμερινό καιρό στην Ευρώπη, συνδυάστηκε με ακόμη ένα παράγοντα, με τα φαινόμενα Ελ Νίνιο ή Ελ Νίνα, δηλαδή περιόδους μεγαλύτερου ψύχους ή ζέστης από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Παγκόσμια αλυσιδωτή αντίδραση

«Κάποτε έλεγαν ότι το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στη Βραζιλία, μπορεί να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο στο Τέξας. Και τώρα η μελέτη μας έρχεται να φέρει νέα δεδομένα για το πόσο αξιοσημείωτα συνδέονται μεταξύ τους τα καιρικά φαινόμενα όλου του πλανήτη», λέει ο Ρόμπερ Λι, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστήμη της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Βρετανία και υπεύθυνος της μελέτης.

«Η αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινά από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, είναι αρκετή για να καθορίσει το μονοπάτι που ο καιρός της Ευρώπης παίρνει από τις τροπικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε πχ τη Σιγκαπούρη και τον ανατολικό Ειρηνικό και να έχουμε πολύτιμες ενδείξεις για τον καιρό στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...