419
Νοσηλεύτρια με ασκό γεμάτο με πλάσμα αίματος από ασθενή που ανέρρωσε από Covid-19 σε νοσοκομείο των Βρυξελλών | REUTERS /Francois Lenoir

Covid-19: Η θεραπεία με πλάσμα δεν έχει αποτέλεσμα στα βαριά περιστατικά

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:44
Νοσηλεύτρια με ασκό γεμάτο με πλάσμα αίματος από ασθενή που ανέρρωσε από Covid-19 σε νοσοκομείο των Βρυξελλών
|REUTERS /Francois Lenoir

Covid-19: Η θεραπεία με πλάσμα δεν έχει αποτέλεσμα στα βαριά περιστατικά

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 13:44

Μία από τις πολλά υποσχόμενες θεραπείες τους πρώτους μήνες της πανδημίας, για όσους βρίσκονται διασωληνωμένοι λόγω Covid-19, φαινόταν να είναι το πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η μέθοδος αυτή απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς στους διασωληνωμένους ενώ βοήθησε στα προηγούμενα στάδια της νοσηλείας

Πλάσμα είναι το υγρό του αίματος μέσα στο οποίο κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, ελεύθερα αντισώματα. Οταν λαμβάνεται από άτομα που νόσησαν από Covid-19 και έχουν αναρρώσει, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, το πλάσμα αίματος δεν κατάφερε να βελτιώσει την κλινική εικόνα των ασθενών που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση, ούτε και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, όταν συγκρίθηκε με το εικονικό φάρμακο.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή με τη συμμετοχή 333 νοσηλευόμενων ασθενών με σοβαρή πνευμονία Covid-19, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έλαβαν είτε πλάσμα αίματος είτε ψευδοφάρμακο.

Τριάντα μέρες μετά την πρώτη δόση, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σημαντική διαφορά στην ένταση των συμπτωμάτων, όπως γράφει το Reuters.

Η θνησιμότητα ήταν σχεδόν η ίδια και στις δύο ομάδες, με 11% στην ομάδα του πλάσματος και 11,4% στην ομάδα ελέγχου, μια διαφορά που δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική.

Στα πρώτα στάδια της νόσου

Και μπορεί στη συγκεκριμένη μελέτη να μη φαίνεται αποτελεσματική στα βαριά περιστατικά, όμως όταν χορηγείται στα πρώτα στάδια της νόσου, έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

«Η έγχυση αποδίδει όταν λάβει χώρα νωρίς στη φάση της νόσου. Επίσης, η χορήγηση σε βαρέως πάσχοντες πλάσματος αίματος μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την είσοδο του ιού στα κύτταρα», εξηγεί ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής της κλινικής μελέτης για το πλάσμα αίματος που πραγματοποιείται σε έξι ελληνικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δοκιμής, τον δρα Βεντούρα Σιμόνοβιτς του Ιταλικού Νοσοκομείου του Μπουένος Άιρες, τα έτοιμα αντισώματα δεν αποκλείεται να βοηθούν τους ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα, αυτό όμως θα πρέπει να εξεταστεί με νέες μελέτες.

Η μεγάλη πολυεθνική μελέτη που τρέχει σε Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, και αφορά τα πρώτα στάδια της νόσου, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022. Μέχρι τότε, οι γιατροί κρίνουν κατά περίπτωση και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης, τους κατάλληλους ασθενείς που θα λάβουν το πλάσμα αίματος.

Για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία Covid-19, «άλλες θεραπείες που βασίζονται σε αντισώματα θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο» είπε ο ερευνητής, αναφερόμενος στις δύο θεραπείες αντισωμάτων που έχουν λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, μία της εταιρείας Regeneron και μία της Eli Lilly.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...