815
Η «ξενάγηση» στο νέο ORIS μέσω της εικονικής πραγματικότητας |

Πού παρουσιάζεις καλύτερα ένα ρολόι; Μα, στο Αστεροσκοπείο

Avatar Advertorial 11 Σεπτεμβρίου 2019, 14:20
Η «ξενάγηση» στο νέο ORIS μέσω της εικονικής πραγματικότητας
|

Πού παρουσιάζεις καλύτερα ένα ρολόι; Μα, στο Αστεροσκοπείο

Avatar Advertorial 11 Σεπτεμβρίου 2019, 14:20

Μόνο σύνηθες δεν είναι στην παρουσίαση ενός ρολογιού να σου μιλούν για το Σύμπαν. Και μόνο συχνά δεν μπαίνεις στην «Αίθουσα του Χρόνου», στην καρδιά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προτού γνωρίσεις το καντράν, τους δείκτες, και το μπρασελέ του. Στην περίπτωση του νέου ελβετικού ORIS, του Big Crown Propilot X Calibre 115, με αντιπρόσωπο τη Rist Hellas, συνέβη κι αυτό, και μάλιστα σε σκηνικό ιδανικό: στον λόφο των Νυμφών, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Θησείο, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

H εκδήλωση μετετράπη σε εμπειρία μαγική, χάρη στη ξενάγηση της αστροφυσικού Φιόρης – Αναστασίας Μεταλληνού και των νέων αστρονόμων της ομάδας του Αστεροσκοπείου. Σε καιρούς αλλοτινούς, και δη τον 19ο αιώνα, ο υπολογισμός του Χρόνου μέσα από την παρατήρηση του Ουρανού ήταν το κύριο έργο του Αστεροσκοπείου. Ακόμη και στις αρχές του 20ού αιώνα, έως και το 1903, τα τηλεσκόπια από τον λόφο των Νυμφών έδιναν τον τόνο. Ο εσωτερικός κανονισμός του Ιδρύματος ήθελε κάθε μεσημέρι, στις 12 ακριβώς, μια σφαίρα (κρεμόταν από ιστό, σε ένα απλό μηχανισμό) που φαινόταν από την πόλη της Αθήνας να πέφτει από την οροφή του κτιρίου · την έβλεπαν από τη Μητρόπολη Αθηνών, χτυπούσαν τις καμπάνες και οι Αθηναίοι ρύθμιζαν τα ρολόγια τους. Ακούγεται απλό αλλά απαιτούσε κόπο, και τον έκανε αστρονόμος. Το κρεβάτι του βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το τηλεσκόπιό του, με το οποίο παρατηρούσε τα αστέρια, καταγράφοντας την πορεία τους. Ο Ουρανός δεν κάνει λάθη. Και η ώρα υπολογιζόταν με ακρίβεια.

Με ακρίβεια (ελβετική) είναι οπλισμένο και το νέο ORIS. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δουν εκ των έσω το «πώς» και το «γιατί». Aς είναι καλά η εικονική πραγματικότητα. Με μέσο την τεχνολογία, ο εσωτερικός κόσμος του ρολογιού ξεδιπλωνόταν μπροστά σου, 3D, εντυπωσιακός, απόκοσμος. Τι σύμπτωση… Οι δείκτες έμοιαζαν με τηλεσκόπια, η αργή κίνηση στις «τροχαλίες» παρέπεμπε στην αέναη περιστροφή των πλανητών. Ένα λιλιπούτειο σύμπαν, έτοιμο να τοποθετηθεί στον καρπό όσων το επιθυμήσουν. Οι δηµιουργοί του άφησαν ακάλυπτο κάθε στοιχείο του µηχανισµού, για να είναι ευκρινές πώς ενώνονται µεταξύ τους, πώς συν-λειτουργούν αρµονικά.

Η ORIS κατασκευάζει εδώ και 115 χρόνια στο Holstein της Ελβετίας αυτόµατα µηχανικά ρολόγια, µε χαρακτηριστικό σύµβολο τον εµβληµατικό κόκκινο ρότορα στο µηχανισµό τους. Το μυστικό -μέχρι σήμερα- ρολόι της, κατασκευασμένο in house, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το βράδυ της Πέμπτης, στον κήπο του Αστεροσκοπείου, καθώς και σε άλλα δυο επιλεγμένα μέρη στον κόσµο, στη Σανγκάη και το Παρίσι.

«Servare Intaminatum»

Στην πρόσοψη του κτιρίου στον λόφο των Νυμφών, στη μετόπη του, αναγράφεται μια λατινική ρήση – «σημαία» του ιδρυτή του, Γεωργίου Σίνα: «Servare Intaminatum», «να παραµείνει ανέπαφο», υποδηλώνει το μεγαλείο του έργου, αλλά και τον οφειλόμενο σεβασμό στη φύση του, στο περιεχόμενο του.

Η ξενάγηση στο Μουσείο του Αστεροσκοπείου δεν μπορούσε να αφορά ασεβείς επισκέπτες. Δέος, μόνο δέος, μπροστά στην Επιστήμη, και τα επιτεύγματα της, ήταν το μόνο συναίσθημα που μπορούσε να νιώσει κανείς · μπροστά στην πρώτη χαρτογράφηση της Σελήνης, με το χέρι, και όπλο την παρατήρηση επί 34 ολόκληρα χρόνια, από τον γερμανό αστρονόμο και πάλαι ποτέ διευθυντή του Αστεροσκοπείου (τον 19ο αιώνα), Ιούλιο Σμιτ – ο χάρτης αναφέρεται στο δέκατο κεφάλαιο του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν «Γύρω από τη Σελήνη! Δέος μπροστά από το πρώτο διοπτρικό τηλεσκόπιο, αλλά και στο άνοιγμα του θόλου με …μανιβέλα για την παρατήρηση του Ουρανού.

Δέος μπροστά από το βιβλίο του ιδιοφυούς Κοπέρνικου, σε έκδοση του 1873, που διατράνωνε ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του Σύμπαντος, αλλά το «Πυρ», στη μετέπειτα εκδοχή του, ο Ήλιος · μπροστά από το αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, αλλά και το τηλεσκόπιο του Δημητρίου Δωρίδη (το πρώτο μεγάλο τηλεσκόπιο στην Ελλάδα) που έκανε τον επισκέπτη να δει καθαρά τον Κρόνο και τα χρώματα του δαχτυλιδιού του, όταν με γυμνό μάτι διακρινόταν απλώς ένα αστέρι.

«Servare Intaminatum», ήταν και το μότο στην ομιλία που εκφωνήθηκε, με την υπογραφή του Βασίλη Τότολη, διευθύνοντος συμβούλου της Rist Hellas – κι ας τον κράτησε μακριά από την εκδήλωση μια χαρμόσυνη οικογενειακή συγκυρία. Η εταιρεία έχει επιλέξει να βρίσκεται «κοντά σε πραγµατικούς ανθρώπους που µοιράζονται υψηλές αξίες και επενδύουν το έργο τους στην ακρίβεια, την καινοτοµία και την ποιότητα».

Η Rist Hellas και τα μυστικά του νέου ρολογιού

Η RIST Hellas ιδρύθηκε το 2014 και µε έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται στον κλάδο του ρολογιού και του κοσµήµατος, αντιπροσωπεύοντας σε Ελλάδα και Κύπρο, επώνυµα fashion και high-end brand, όπως Michael Kors, Fossil, Skagen, Emporio Armani, Armani Exchange, Emporio Armani Swiss, DKNY, που ανήκουν στο Fossil group, καθώς και τα ανεξάρτητα Nomination, Gant, Paul Hewitt, Paul Smith, ΤW Steel και ORIS.

To νέο ORIS Big Crown Propilot X Calibre 115

Η ORIS, στο νέο ρολόι, συγκέντρωσε τη γνώση από την κατασκευή 270 μηχανισμών στα 115 χρόνια λειτουργίας της. Σχεδιάστηκε με μηχανισμό Calibre 115, πλήρως διάφανο καντράν, power reserve 10 ημερών, υποκαντράν δευτερολέπτων και την πατενταρισμένη μη γραμμική ένδειξη της ORIS για το power reserve.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...