846
|

Urban Stories: Παιδικές ιστορίες… από ξύλο

Ελένη Φωτίου Ελένη Φωτίου 29 Οκτωβρίου 2019, 16:14

Urban Stories: Παιδικές ιστορίες… από ξύλο

Ελένη Φωτίου Ελένη Φωτίου 29 Οκτωβρίου 2019, 16:14

Αν είστε γονιός, σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές το παιδί σας να ζητάει να του κατεβάσετε κάποιο παιχνίδι από τη βιβλιοθήκη ή να του βρείτε κάποιο βιβλίο. Χωρίς αμφιβολία έχετε κοψομεσιαστεί ανεβάζοντάς το στον πάγκο της κουζίνας για να πιάσει τα νερά και τις κουτάλες μαγειρέματος, ενώ έχετε κοψοχολιαστεί μην πέσει καθώς ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά, τα σκαλοπάτια και καθετί ψηλό στο σπίτι, σάμπως δεν του έχετε βγάλει αρκετά παιχνίδια να παίξει!

Πρόσφατα διάβαζα ένα βιβλίο που μιλάει για σπουδαίους ανθρώπους που με τον τρόπο τους και από το πεδίο τους έφεραν στον κόσμο μια αλλαγή. Και μία από αυτούς η Maria Montessori, η οποία ανέπτυξε μια ανατρεπτική για τα δεδομένα της εποχής παιδαγωγική μέθοδο, η οποία προετοιμάζει τα παιδιά, όχι για το σχολείο, αλλά για την ίδια τη ζωή. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρόνο κι έτσι η μάθηση πρέπει να προσαρμοστεί στα μέτρα των παιδιών και όχι των ενηλίκων, προκειμένου αυτά να κατακτήσουν με υγιή τρόπο τα στάδια προς την ανεξαρτητοποίηση και την αυτονομία τους.

Με αυτό ως αφορμή, άρχισα να σκέφτομαι πόσο τελικά ανεξάρτητα είναι τα τρία παιδιά μου, οι ηλικίες των οποίων καλύπτουν όλο το φάσμα της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας.

Και με αφορμή μια ανακαίνιση, συνειδητοποίησα ότι οι χώροι και τα έπιπλα αποτελούν μεγάλο εμπόδιο. Τα παιδικά κρεβάτια είναι αρκετά ψηλά και αρκετά στενά για ένα νήπιο. Οι βιβλιοθήκες είναι για τις ηλικίες των παιδιών είναι σε θέση να διαβάσουν τους τίτλους στη ράχη τους. Τα βρέφη και τα νήπια δεν θέλουν να παίζουν μόνα τους με τα ωραία τους παιχνιδάκια, αλλά προτιμούν να είναι μαζί μας και να κάνουν ό,τι κάνουμε κι εμείς.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα όχι μόνο ότι υπάρχουν παιδικά έπιπλα που εξασφαλίζουν αυτήν την ανεξαρτησία, αλλά ότι είναι και ελληνικής κατασκευής.

Η Woody Tales είναι η πρώτη ελληνική οικογενειακή επιχείρηση χειροποίητων παιδικών επίπλων, που βασίζονται στη παιδαγωγική μέθοδο Montessori και προσαρμόζονται στον χώρο και τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.

«Κύριο στοιχείο ενός μοντεσσοριανού περιβάλλοντος είναι τα έπιπλα. Φτιαγμένα από φυσικά υλικά, με καθαρές λιτές γραμμές, στο ύψος του παιδιού και ανθεκτικά προάγουν την ανεξαρτησία, την ελεύθερη κίνηση, την εργασία και την συμμετοχή», διαβάζω στην ιστοσελίδα και αποφασίζω να έρθω σε επαφή μαζί τους.

Πρόκειται για δύο γονείς, τον Χρήστο Καδδά, που είναι συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, και την Ανδριάνα Σαρρή, καθηγήτρια αγγλικών και μεταφράστρια λογοτεχνίας.

Αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα με μένα όταν αποφάσισαν να διαμορφώσουν το σπίτι τους, φιλικότερο προς την κόρη τους. «Μετά από αρκετή έρευνα, διαπιστώσαμε ότι στη Ελλάδα οι επιλογές σε έπιπλα φτιαγμένα στα μέτρα και τις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, και όσες υπήρχαν ήταν εισαγωγής και, για εμάς, οικονομικά απλησίαστες», θυμάται η Ανδριάνα.

Ο Χρήστος έχει μεράκι με το να ξαναδίνει νέα πνοή ζωής σε ένα τόσο ευγενές υλικό, όπως το ξύλο. Η Ανδριάνα, έχοντας εργαστεί πολλά χρόνια στην εκπαίδευση και έχοντας ασχοληθεί με παιδιά και με άτομα με ειδικές ανάγκες, είχε πάντα πάθος με την ψυχολογία και ιδιαίτερα την παιδοψυχολογία. Αφού έγινε μητέρα, προσπαθεί να εφαρμόσει στην πράξη τις διδαχές της Maria Montessori, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι «η μεγαλύτερη πράξη επανάστασης να μεγαλώσεις το παιδί σου διαφορετικά».

Έτσι αποφάσισαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν από κοινού τον πρώτο Πύργο Εκμάθησης στην Ελλάδα με ρύθμιση ύψους. «Ο πύργος εκμάθησης επιτρέπει στο παιδί να συμμετέχει σε οικιακές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τον γονέα, αφού πλέον δε χρειάζεται να κρατά το παιδί αγκαλιά κάθε φορά που εκείνο θέλει να συμμετέχει στο μαγείρεμα και το πλύσιμο των πιάτων», αναφέρει η Ανδριάνα.

«Ουάου! Πρέπει να βγείτε στην αγορά», τους είπαν οι φίλοι και κάπως έτσι ξεκίνησε το επιχειρηματικό τους ταξίδι. Με τα σεμινάρια Skywalker και την πολύτιμη βοήθεια του ΚΕΜΕΛ, με ώρες δουλειάς και αντιπαράθεσης και μετά από προετοιμασία και πειραματισμούς 2 ετών, το 2018 δημιούργησαν τη Woody Tales Montessori & more κι έχουν καταφέρει σήμερα να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτήν και την οικογένειά τους.

Οι βιβλιοθήκες είναι φτιαγμένες στο ύψος του παιδιού και το εξώφυλλο είναι ορατό, για να μπορεί το παιδί να οργανώνει και να επιλέγει μόνο του το βιβλίο που το ενδιαφέρει. Tο τρίγωνο αναρρίχησης, σχεδιασμένο από την Αυστροουγγαρέζα παιδίατρο Pikler επιτρέπει στο παιδί να σκαρφαλώνει με ασφάλεια μέσα στο σπίτι ή στον κήπο και τα βρέφη το χρησιμοποιούν ως στήριγμα για να σταθούν όρθια.

Οι αποθηκευτικοί χώροι, στο ύψος των παιδιών, τα διευκολύνουν να επιλέγουν και να οργανώνουν τα παιχνίδια τους αυτόνομα, ενισχύοντας την υπευθυνότητα, την οργάνωση και την διάκριση. Τα κρεβάτια επιτρέπουν στο παιδί να κινείται ελεύθερα από τη βρεφική ηλικία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως την ενηλικίωσή του.

Τελικά αν κοιτάξεις πίσω από καινοτόμες επιχειρήσεις, βρίσκεις ωραίες ιστορίες ανθρώπων, που είναι ικανές να εμπνεύσουν. Όχι μόνο γιατί αποτελούν έξυπνες ιδέες που απαντούν σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Αλλά πολύ περισσότερο, γιατί οι ίδιοι άνθρωποι αποτελούν παραδείγματα ζωής που άλλη αφετηρία μπορεί να είχε, αλλά με μεράκι, επιμονή και πολλή δουλειά, άλλη ρότα πήρε και επηρέασε θετικά τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα Woody Tales καθώς και στη σελίδα στο Facebook

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...