387
Η εγκατάσταση που τοποθετήθηκε στο μικρό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Φιλανδία λειτουργεί σαν μια τεράστια μπαταρία άμμου |

Μπαταρία… άμμου θα παρέχει θέρμανση και ρεύμα σε νοικοκυριά

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 22:50
Η εγκατάσταση που τοποθετήθηκε στο μικρό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Φιλανδία λειτουργεί σαν μια τεράστια μπαταρία άμμου
|

Μπαταρία… άμμου θα παρέχει θέρμανση και ρεύμα σε νοικοκυριά

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 22:50

Ενα από τα προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος και ο Ηλιος είναι η αποθήκευση του παραγόμενου πλεονάσματος και η αξιοποίησή του σε συνθήκες σκότους ή συνθήκες άπνοιας.

Μια ομάδα φινλανδών μηχανικών ίδρυσε την εταιρεία Polar Night Energy με στόχο να βρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η εταιρεία δημιούργησε μια εγκατάσταση που λειτουργεί στα πρότυπα μιας τεράστιας μπαταρίας. Η εγκατάσταση θα τοποθετείται κοντά σε συστήματα παραγωγής ηλιακής ή αιολικής ενέργειας τα οποία ηλεκτροδοτούν κατοικίες. Ενα μέρος της ενέργειας που παράγουν οι ανανεώσιμες πηγές πηγαίνει κατευθείαν στο νοικοκυριό. Ενα άλλο μέρος της όμως θα κατευθύνεται στην εγκατάσταση/μπαταρία φορτίζοντάς την με θερμότητα. Η άμμος της εγκατάστασης αποθηκεύει τη θερμότητα σε καυτό αέρα που κυκλοφορεί στο εσωτερικό της σε θερμοκρασία περίπου 600 βαθμών Κελσίου. Οποτε είναι απαραίτητο η μπαταρία θα χορηγεί την θερμότητα που έχει αποθηκεύσει στην κατοικία για να θερμάνει τον χώρο ή το νερό του θερμοσίφωνα.

Η πρώτη εκδοχή αυτής της μπαταρίας έχει την μορφή μια εγκατάστασης από ατσάλι ύψους επτά μέτρων που διαθέτει 100 τόνους άμμου. Η μπαταρία έχει τοποθετηθεί για να γίνουν οι πρώτες της δοκιμές σε ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κωμόπολη Κανκάπα στη δυτική Φιλανδία. Η μπαταρία θα παρέχει θερμότητα σε ορισμένα από τα νοικοκυριά της πόλης ενώ θα θερμαίνει και το νερό της δημοτικής πισίνας.

Oι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φορτίζουν την τεράστια μπαταρία η άμμος της οποίας θα αποθηκεύει θερμότητα την οποία όταν χρειάζεται θα μεταδίδει σε κατοικίες | Polar Night Energy

«Αυτή η τεχνολογία αποτελεί μέρος της έξυπνης και πράσινης ενεργειακής μετάβασης» αναφέρει ο Μάρκου Γλόνεν, συνιδρυτής της Polar Night Energy. Υπάρχουν και άλλες ερευνητικές ομάδες σε διάφορες χώρες που αναπτύσσουν παρόμοια τεχνολογία όπως το Αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας. Ομως η μπαταρία της Polar Night Energy είναι η πρώτη που ολοκληρώθηκε και εισέρχεται σε φάση δοκιμών.

Τα στελέχη της εταιρείας ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μπαταρίες άμμου που θα έχουν 100 φορές μεγαλύτερες δυνατότητες από το πρωτότυπο και δεν θα παρέχουν μόνο θερμότητα αλλά πλήρη ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά. Η εμφάνιση αυτού του συστήματος συμπίπτει με την ενεργειακή κρίση που εξελίσσεται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και καταδεικνύει την ανάγκη της αξιοποίησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News