628
Η Γουίντερ, το λάμα του οποίου τα αντισώματα χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση θεραπείας για τον κορονοϊό, βόσκει σε λιβάδι του Βελγίου | REUTERS /Johanna Geron

Ανοσοθεραπεία από… λάμα δίνει ελπίδες για θεραπεία της Covid

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 16:23
Η Γουίντερ, το λάμα του οποίου τα αντισώματα χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση θεραπείας για τον κορονοϊό, βόσκει σε λιβάδι του Βελγίου
|REUTERS /Johanna Geron

Ανοσοθεραπεία από… λάμα δίνει ελπίδες για θεραπεία της Covid

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 16:23

Μία νέα, πολλά υποσχόμενη πειραματική θεραπεία για τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, προέρχεται από το αίμα ενός λάμα που ονομάζεται Φίφι, όπως γράφει το BBC.

Πρόκειται για μία θεραπεία που έχει δημιουργηθεί από νανοσωμάτια, δηλαδή μικρούς και πιο απλούς τύπους αντισωμάτων, τα οποία τα λάμα παράγουν ως φυσικά συστατικά για την αντιμετώπιση της μόλυνσης.

Μόλις δοκιμαστεί σε ανθρώπους, εξηγούν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να χορηγηθεί ως ένα απλό ρινικό σπρέι, όχι μόνο για τη θεραπεία, αλλά και για την πρόληψη της πρώιμης μόλυνσης.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Rosalind Franklin και βρετανικών πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Λίβερπουλ και του Ρέντινγκ, βρήκαν ότι τα νανοσωματίδια από λάμα και καμήλες μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τον κορονοϊό.

Λάμα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα της θεραπείας του κορονοϊού σε λιβάδι του Βελγίου, REUTERS/ Johanna Geron

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αλυσίδες τέτοιων μορίων, που μπορούν να παραχθούν και εργαστηριακά σε μεγάλες ποσότητες, φρενάρουν σημαντικά την Covid-19 σε ζώα.

Τα αντισώματα αυτά προσδένονται σφιχτά στα σωματίδια του ιού και έτσι τα καθιστούν πλέον μη μολυσματικά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα νανοσωματίδια μπορούν να παρέχουν μια ευκολότερη και φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ανθρώπινα αντισώματα που προέρχονται από αναρρώσαντες ασθενείς.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) ανέφερε ότι η εν λόγω έρευνα «έχει σημαντικές δυνατότητες, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της Covid-19», προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια αντισωμάτων «είναι μεταξύ των πιο αποτελεσματικών παραγόντων εξουδετέρωσης του κορονοϊού που έχουμε έως τώρα δοκιμάσει».

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ρέι Οουενς, από το Ινστιτουτο Rosalind Franklin, δήλωσε ότι «τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια έχουν διάφορα πλεονεκτήματα έναντι των ανθρωπίνων αντισωμάτων. Είναι φθηνότερα στην παραγωγή τους και μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στους αεραγωγούς μέσω νεφελοποιητή ή ρινικού σπρέι, συνεπώς είναι δυνατό να ληφθούν στο σπίτι χωρίς την ανάγκη ένεσης. Αυτό έχει οφέλη για τους ασθενείς από πλευράς ευκολίας στη χρήση, ενώ παράλληλα επιτρέπει την εφαρμογή της θεραπείας επιτόπου στο σημείο της λοίμωξης στην αναπνευστική οδό».

Τα νανοσωματίδια κατέστη δυνατό να δημιουργηθούν μετά τη χορήγηση της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού σε ένα λάμα που ονομάζεται Φίφι και είναι ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. Μολονότι το ζώο δεν αρρώστησε, ο οργανισμός του παρήγαγε νανοαντισώματια κατά του ιού. Ενα δείγμα αίματος από το λάμα επέτρεψε στους ερευνητές να πάρουν αυτά τα αντισώματα και μετά να τα βελτιώσουν περαιτέρω στο εργαστήριο, έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο ικανά να προσδένονται στον κορονοϊό, χάρη στον συνδυασμό τους σε μικρές αλυσίδες.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι αυτές οι αλυσίδες νανοσωματιδίων μπορούν να εξουδετερώνουν τόσο το πανδημικό στέλεχος του κορονοϊού, όσο και τις μεταλλάξεις.

Η Γουίντερ ποζάρει στον φακό

Σε πειράματα που έγιναν σε τρωκτικά, φάνηκε ότι είχαν μικρότερο ιικό φορτίο στους πνεύμονές τους ύστερα από επτά μέρες και λιγότερα συμπτώματα νόσησης, όπως η απώλεια βάρους.

«Ενώ τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εντυπωσιακά επιτυχή, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι στον εμβολιασμό και η ανοσία μπορεί να εξασθενήσει με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικούς ανθρώπους. Γι’ αυτό είναι ακόμη πολύ σημαντικό να έχουμε φάρμακα που μπορούν να θεραπεύουν τον ιό, ιδίως από τη στιγμή που δεν εμβολιάζεται όλος ο κόσμος με την ίδια ταχύτητα και παραμένει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις, ικανές να υπερκεράσουν την ανοσιακή προστασία των εμβολίων», δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Νάισμιθ του Ινστιτούτου Rosalind Franklin.

Εφόσον τα εν λόγω αντισώματα αποδειχθούν ασφαλή για τους ανθρώπους και εγκριθούν, θα παράσχουν μια νέα σημαντική θεραπευτική επιλογή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδίως από τη στιγμή που μπορούν να παραχθούν μαζικά πιο εύκολα από τα ανθρώπινα αντισώματα και επιπλέον δεν έχουν ανάγκη αποθήκευσης σε συνθήκες ψύξης.

Η έρευνα διεξάγεται από ειδικούς σε Βρετανία, ΗΠΑ, Ελβετία, Κίνα, Σιγκαπούρη και Βέλγιο και τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...