Ο έλληνας καθηγητής Κλινικής Ενδοκρινολογίας, Αλεξ Κομνηνός | .
Θέματα

«Χαρούμενη εμμηνόπαυση» ύστερα από… μισό αιώνα

Για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1960, μία νέα θεραπεία, με ελληνική μάλιστα υπογραφή, υπόσχεται να μειώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ο έλληνας καθηγητής Κλινικής Ενδοκρινολογίας, Αλεξ Κομνηνός, μιλάει στο Protagon
Γιάννης Δεβετζόγλου

Η νέα πειραματική θεραπεία έχει ελληνική υπογραφή, έχει αναπτυχθεί από ειδικούς στο Imperial College του Λονδίνου και υπόσχεται μείωση των συμπτωμάτων έως και 73%. Πρόκειται για την πρώτη του είδους της θεραπευτική προσέγγιση για την εμμηνόπαυση, μετά την ανακάλυψη της Θεραπείας Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ) που είχε γίνει τη δεκαετία του 1960.

Τα αποτελέσματα από την κλινική μελέτη παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. «Η θεραπεία συνίσταται σε ένα χάπι που θα λαμβάνεται καθημερινά και αποτελεί ελπίδα για εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, οι οποίες επιλέγουν να μην λάβουν ΘΟΥ καθώς ανησυχούν για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν οι ορμόνες», εξηγεί στο Protagon ο Αλεξ Κομνηνός, καθηγητής Κλινικής Ενδοκρινολογίας στο Imperial College.

Η εμμηνόπαυση εκδηλώνεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας από 45 έως 50 ετών και πυροδοτείται όταν ο οργανισμός σταματά να παράγει τις κατάλληλες ορμόνες, δηλαδή οιστρογόνα. Οι αλλαγές στις ορμόνες προκαλούν διάφορα συμπτώματα περιλαμβανομένων απότομες αλλαγές στη διάθεση, πόνο στις αρθρώσεις, απώλεια συγκέντρωσης και φυσικά εξάψεις και πολύ ιδρώτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα δύο τελευταία συμπτώματα είναι τα πιο συχνά και τα πιο έντονα και επηρεάζουν το 70% των γυναικών. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις κάνουν τη ζωή τους εφιάλτη.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν συμμετείχαν 28 γυναίκες στη φάση της εμμηνόπαυσης, οι οποίες εκδήλωναν επτά ή περισσότερες εξάψεις της ημέρα. Έλαβαν από ένα χάπι την ημέρα για ένα ολόκληρο μήνα. Σύμφωνα με όσα παρατήρησαν οι επιστήμονες, τα ενοχλητικά συμπτώματα μειώθηκαν στο ένα τρίτο. Οι κλινικές δοκιμές θα συνεχιστούν με συμμετοχή περισσότερων γυναικών.