542
Γιατρός εκτιμά τις απεικονιστικές εξετάσεις ασθενούς με καρκίνο του μαστού | Shutterstock

Ακριβές και οικονομικό τεστ προβλέπει την υποτροπή στον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 07:59
Γιατρός εκτιμά τις απεικονιστικές εξετάσεις ασθενούς με καρκίνο του μαστού
|Shutterstock

Ακριβές και οικονομικό τεστ προβλέπει την υποτροπή στον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 07:59

Μία εξέταση που θα κοστίζει περίπου 75 ευρώ και αποτελείται από έναν συνδυασμό μεθόδων που είναι ήδη διαθέσιμες, μπορεί να προβλέψει αν ο καρκίνος του μαστού από μία γυναίκα που φέρεται να έχει θεραπευτεί, πρόκειται να επιστρέψει.

Η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για πιο στοχευμένες θεραπείες, που θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Βρετανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο τεστ θα μπορούσε να γίνει σε αρκετές γυναίκες που θα επιλεγούν σύμφωνα με συγκεκριμένα ιατρικά χαρακτηριστικά και ότι κοστίζει όσο το ένα εικοστό από τα γενετικά τεστ που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα για να κάνουν τέτοιου είδους διαγνωστικές προβλέψεις.

Η διαδικασία περιλαμβάνει λήψη δειγμάτων από έναν όγκο, πριν και μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας (δηλαδή λήψη δείγματος με διαφορά ενός μήνα) με μία κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της αρωματάσης και η βασική τους δράση είναι να περιορίσουν τον σχηματισμό των οιστρογόνων, δηλαδή των γυναικείων ορμονών.

Οι γυναίκες των οποίων οι όγκοι θα αυξηθούν λιγότερο μετά τη λήψη του φαρμάκου, θα έχουν και μικρότερες πιθανότητες να επανεμφανίσουν καρκίνο πέντε χρόνια μετά την αφαίρεση του όγκου.

«Αντί για ακριβές γενετικές εξετάσεις, θα μπορούσαμε να μετράμε την απόκριση που έχουν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων οι αναστολείς της αρωματάσης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να κάνουμε και την πιο σωστή επιλογή θεραπείας, ανάλογα με τον τύπο καρκίνου που έχουν εκδηλώσει αυτές οι γυναίκες», σχολιάζει η καθηγήτρια Τζούντι Μπλις, από το Ινστιτούτο Αντικαρκινικής Ερευνας (ICR) της Βρετανίας.

Οπως διευκρινίζει η ίδια, καθώς η αναστολείς της αρωματάσης είναι μία καθιερωμένη θεραπεία που χορηγείται εδώ και χρόνια στους ασθενείς και τη γνωρίζουν οι γιατροί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τα συστήματα υγείας σε διάφορες χώρες, δηλαδή μπορεί να γίνει άμεση προσαρμογή των μεθόδων δίχως έξοδα.

Σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού θετικό σε ορμόνες πρώιμου σταδίου, όπου τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται ως απόκριση είτε στα οιστρογόνα είτε στην προγεστερόνη, ή και στις δύο ορμόνες, οι αναστολείς της αρωματάσης χορηγούνται ως βασική θεραπεία μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Η δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν ονομάζονται λεκτροζόλη ή αναστροζόλη και είναι γνωστό ότι αποτρέπουν την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Οι ειδικοί από τη Βρετανία κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μία κλινική δοκιμή με την ονομασία «Poetic» (ποιητική), στην οποία συμμετείχαν 4.480 γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε ομάδες. Κάποιες πήραν το φάρμακο πριν και κάποιες μετά την επέμβαση αφαίρεσης του όγκου.

Οι ειδικοί συνέκριναν τα επίπεδα της πρωτεΐνης Ki67 σε δείγματα όγκων από γυναίκες που μόλις είχαν διαγνωστεί και δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Στις γυναίκες των οποίων τα επίπεδα της Ki67 ήταν στην αρχή υψηλά και παρέμειναν υψηλά και μετά τη λήψη του φαρμάκου, ο καρκίνος επέστρεψε στο 22% μέσα σε πέντε χρόνια μετά την επέμβαση.

Για εκείνες που οι μετρήσεις ήταν υψηλές στην αρχή, αλλά μειώθηκαν μετά τις πρώτες 15 ημέρες λήψης του φαρμάκου, ο κίνδυνος υποτροπής μειώθηκε στο 8%.

Σε αυτές που τα επίπεδα της πρωτεΐνης Ki67 ήταν χαμηλά και πριν και μετά τη λήψη αγωγής, μόνο στο 4% ο καρκίνος επέστρεψε μέσα σε πέντε χρόνια.

«Οταν δίνουμε στις ασθενείς αναστολείς της αρωματάσης, μπορούμε μετά να προβλέψουμε εάν η ασθενής μπορεί να αποφύγει τη χημειοθεραπεία, η οποία έχει αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες», σχολίασε ο καθηγητής Ιαν Σμιθ από το ίδρυμα Royal Marsden και το Ινστιτούτο Αντικαρκινικής Ερευνας της Βρετανίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Oncology.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...