744
Ο Ντένις Νίλσεν, κατά συρροήν δολοφόνος, επανέρχεται στην επικαιρότητα με την προκλητική κυκλοφορία των... απομνημονευμάτων του | .

6.000 σελίδες φρίκης από το αιματοβαμμένο χέρι του φονιά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 15:43
Ο Ντένις Νίλσεν, κατά συρροήν δολοφόνος, επανέρχεται στην επικαιρότητα με την προκλητική κυκλοφορία των... απομνημονευμάτων του
|.

6.000 σελίδες φρίκης από το αιματοβαμμένο χέρι του φονιά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 15:43

Αυτό είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα του Κακού που παντού και πάντα βασανίζει τον άνθρωπο και προσβάλλει το πρόσωπό του. Με αυτή τη φάτσα έδρασε στο Λονδίνο πριν από πολλά χρόνια, όπου βίασε, στραγγάλισε και διαμέλισε 12 αγόρια που έτυχε να βρεθούν στον δρόμο του. Είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει και άλλους επτά νεαρούς, οι οποίοι τελικά γλίτωσαν από τη μανία του. Πραγματικό βάρος της γης, ο σκωτσέζος σίριαλ κίλερ Ντένις Νίλσεν απάλλαξε τον κόσμο από την παρουσία του το 2018, πεθαίνοντας μέσα στη φυλακή έπειτα από 35 έτη εγκλεισμού του, ωστόσο φρόντισε να αφήσει πίσω του… απομνημονεύματα, σε περίπτωση που κάποιος έχει λησμονήσει τις λεπτομέρειες της φρίκης.

Οι μεταθανάτιες εξομολογήσεις του κατ’ εξακολούθηση δολοφόνου είναι βιβλίο που προκαλεί εντάσεις αυτές τις ημέρες στο Νησί, αφού ξυπνά οδυνηρές μνήμες και προκαλεί την οργή όχι μόνο των συγγενών των θυμάτων, αλλά και όλης της κοινωνίας αφ’ ενός, αφ’ ετέρου όμως γίνεται αποδεκτό από άλλους και με διάφορα προσχήματα. Τα χρόνια έχουν περάσει, όμως τα εγκλήματα του Νίλσεν ήταν τόσο αποτρόπαια που δεν ξεχάστηκαν. Ολες οι υποθέσεις αφορούν το διάστημα 1978 – 1983.

Το ερώτημα που απασχολεί τα βρετανικά Μέσα συνοψίζεται σε μία μάλλον κρυστάλλινη φράση, και ας δείχνει ερωτηματική: «Με ποιο δικαίωμα ένας σίριαλ κίλερ αφηγείται την ιστορία του;». Οι συγγενείς των θυμάτων την ενστερνίζονται βέβαια και διαμαρτύρονται παραμονές της κυκλοφορίας των… Απάντων του Νίλσεν υπό τον τίτλο «Η ιστορία ενός πνιγμένου παιδιού» («History of a Drowning Boy»).

Το «εκδοτικό γεγονός» προέκυψε από τα… κατάλοιπα του συγγραφέα Νίλσεν, από 6.000 σελίδες γραμμένες από το αιματοβαμμένο χέρι του. Προτού ο εγκληματίας πεθάνει, τις είχε αφήσει σε κάποιον Μαρκ Οστιν, γραφίστα και πατέρα δύο αγοριών, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή εβδομήντα φορές! Ο Οστιν κατάφερε να βρει εκδότη για τα σκουπίδια του Νίλσεν, και το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.

Ο Νίλσεν προσπάθησε να τυπώσει ο ίδιος το έργο του και να προσποριστεί τα έσοδα από τις πωλήσεις, ωστόσο κάθε προσπάθειά του προσέκρουε στην άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, αφού εκεί υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη σχετική σπέκουλα, εμποδίζοντας τους φυλακισμένους να επωφελούνται από τα εγκλήματά τους.

Εντύπωση προξενεί η πληροφορία ότι ο Νίλσεν χρησιμοποίησε όλα τα νομικά «παραθυράκια», έφθασε μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να γίνει εν ζωή συγγραφέας, όμως δεν τα κατάφερε. Αφ’ ότου πέθανε, το εκδοτικό πρόβλημα έπαψε να υφίσταται. Οχι όμως και το ηθικό. Τουλάχιστον ο Οστιν διαβεβαιώνει τώρα τους πάντες ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τις προάλλες αρκετοί συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και την οργή τους για την κυκλοφορία του βιβλίου: «Είναι σαν να συνεχίζει να μας κοροϊδεύει και μέσα ​​από τον τάφο» είπε ένας από αυτούς. «Το βιβλίο έπρεπε να είχε πεθάνει μαζί του». Μάλιστα το βρετανικό Μέσο Daily Star υποστηρίζει ότι για το βιβλίο του Νίλσεν ψιθυρίζεται πως είναι γεμάτο από πορνογραφικά σχέδια των πτωμάτων των αγοριών που σκότωσε.

Η στρατηγική του Νίλσεν ήταν ο φόνος. Τακτική του, η προσέγγιση στο μπαρ και ο δελεασμός των ανυποψίαστων νεαρών. Τόπος των εγκλημάτων, η κατοικία του. Φονικές μέθοδοι, ο στραγγαλισμός και ο πνιγμός στην μπανιέρα. Καρυκεύματα, ο βασανισμός και η σεξουαλική κακοποίηση. Οι (επιπλέον) διαστροφές έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους, αφού ο Νίλσεν έπλενε και έντυνε τα πτώματα. Στη συνέχεια τα κομμάτιαζε και έκαιγε στον κήπο τα κομμάτια τους ή τα πετούσε στην τουαλέτα. Από αυτήν την τελευταία και ανόσια πράξη αποκαλύφθηκε η όλη δράση του, αφού βούλωσαν οι αποχετεύσεις του κτιρίου. Ο υδραυλικός που ανέλαβε την απόφραξη έμεινε εμβρόντητος όταν βρήκε υπολείμματα ανθρώπων στο φρεάτιο.

«Και εμένα με κακοποίησαν»

Στο βιβλίο ο εγκληματίας αναφέρει ότι και ο ίδιος ως παιδί είχε κακοποιηθεί από τον παππού του, και έκτοτε επιζητούσε τον θάνατο. Είναι λεπτομερής για όσα διέπραξε και ομολογεί ότι ήθελε να ταΐσει με ανθρώπινα μέλη τον σκύλο του. Η «αυτοβιογραφία» του αποκαλύπτει και ένα σεξουαλικό έγκλημα που διέπραξε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του, κάτι που ήταν άγνωστο την εποχή της πολύκροτης δίκης του.

Ο εγκληματολόγος Μαρκ Πέτιγκριου υπογράφει την εισαγωγή του βιβλίου και δικαιολογεί την έκδοση, υποστηρίζοντας την άποψη ότι έτσι μπορεί να μελετηθεί από τους επιστήμονες ο νους του σίριαλ κίλερ. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο ίδιος είναι ότι «οι κατά συρροήν δολοφόνοι είναι προφανώς φυσιολογικοί άνθρωποι»… Να, λέει, ο Νίλσεν έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα ζώα, και μέσα στο κελί του άκουγε το ραδιόφωνο του BBC και διάβαζε την κυριακάτικη έκδοση του Observer: «Αυτά τα άτομα κατορθώνουν να κυκλοφορούν ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους  χωρίς να προκαλούν υποψίες».