Τα ωμά λαχανικά είναι αναμφίβολα νόστιμα και υγιεινά σε σαλάτες αλλά όχι για να τρέφεται κανείς αποκλειστικά | Shutterstock
Θέματα

Κάνει καλό να είμαστε ωμοφάγοι;

Σύμφωνα με τους οπαδούς του κινήματος της ωμοφαγίας τα μαγειρεμένα τρόφιμα είναι «δηλητήρια» που ευθύνονται για την κακή μας υγεία και το μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Καλά θα κάνετε όμως να μην πετάξετε τις κατσαρόλες. Το μαγείρεμα κάνει καλό
Protagon Team

Και επειδή γίνεται πολλή κουβέντα για το φυσικό φαγητό, σύμφωνα με τον καθηγητή Στίβεν Τζόουνς, «είμαστε το μοναδικό ζώο που θα πέθαινε εάν τρεφόταν αποκλειστικά με ωμό φαγητό». Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα είναι όσο τα δύο τρίτα του πεπτικού συστήματος ενός γορίλλα ή ενός χιμπατζή, επίσης τα δόντια και τα στόματά μας είναι αντίστοιχα πιο μικρά. Όλα αυτά δείχνουν – σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτσαρντ Ράνγκαμ- ότι «εμείς, ως είδος, έχουμε προσαρμοστεί σε μια διατροφή πολύ υψηλής ποιότητας».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η σύγχρονη ωμοφαγία μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από «φυσική» και είναι  δύσκολο να επιβιώσει κανείς για πολύ καιρό τρώγοντας αποκλειστικά ακατέργαστες τροφές.

«Το μαγείρεμα είναι στην πραγματικότητα μια μορφή προ-πέψης, η οποία μας επιτρέπει να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια κατά τη διαδικασία τη μάσησης και της πέψης», γράφει η Χάτι Έλις στο βιβλίο της «What to Eat», πράγμα που σημαίνει ότι μετά από κάθε μπουκιά καταλήγουμε με περισσότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί, εν μέρει, να εξηγήσει γιατί οι υποστηρικτές της ωμοφαγικής δίαιτας είναι τόσο φανατικοί για τα οφέλη της.

Ο Ράνγκαμ λέει ότι είναι «ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε βάρος», αν βέβαια δεν σας πειράζουν οι, μερικές φορές ανησυχητικές, παρενέργειες από τη μεγάλη κατανάλωση ωμών τροφών. Σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη το 30% των γυναικών, που ακολούθησαν μια απόλυτα ωμοφαγική  δίαιτα είχαν ακατάστατους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή καθόλου – σαφές σημάδι, σύμφωνα με τους ερευνητές, «χρόνιας έλλειψης ενέργειας».

Ιδανική για την υγεία μας είναι μια διατροφή βασισμένη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ωμά ή μαγειρεμένα [Shutterstock]

Είναι προφανές, εξάλλου, ότι το μαγείρεμα προστατεύει από παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το Ε coli ενώ επίσης μας επιτρέπει να καταναλώνουμε τροφές, όπως η πατάτα, που ωμές είναι δύσπεπτες ή δεν χωνεύονται από το πεπτικό μας σύστημα.

Από αρκετές μικρές μελέτες στη Φινλανδία υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ωμοφαγία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά –παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων οπαδών της- σύμφωνα με δημοσίευμα του International Journal of Cancer Research and Treatment, δεν υπάρχει κάποιο όφελος για τους καρκινοπαθείς.

Το σίγουρο είναι ότι μειώνοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και αυξάνοντας αντίστοιχα την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τρώγοντάς τα είτε μαγειρεμένα στον ατμό, είτε ψημένα, είτε φρεσκοκομμένα και ωμά, κάνουμε καλό στον οργανισμό μας, αλλά όπως αποδεικνύεται, πραγματικά οφέλη από την ωμοφαγία δεν υπάρχουν.