354
Προαιρετικά διακοσμούμε το κέικ με ζαχαρόπαστα, γλάσο ή το πασπαλίζουμε απλά με άχνη | Shutterstock

Χριστούγεννα: Ο γύρος του κόσμου με ένα κέικ

Μαρίλη Κουβαρά 12 Δεκεμβρίου 2019, 13:26
Προαιρετικά διακοσμούμε το κέικ με ζαχαρόπαστα, γλάσο ή το πασπαλίζουμε απλά με άχνη
|Shutterstock

Χριστούγεννα: Ο γύρος του κόσμου με ένα κέικ

Μαρίλη Κουβαρά 12 Δεκεμβρίου 2019, 13:26

Τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Κάθε σπίτι γεμίζει με λιχουδιές, και ιδιαίτερα γλυκά, αφιερωμένα στη μεγάλη γιορτή. Ένα γευστικό ταξίδι για όλα τα γούστα… Φύγαμε!

Ξεκινάμε από τη Γαλλία, με το Gateau de Rois, μία τάρτα με γλυκιά γέμιση αμυγδάλου, που τρώγεται παραδοσιακά των Φώτων. Περιέχει ένα γούρι και όποιος το βρει χρήζεται βασιλιάς ή βασίλισσα της ημέρας!

Προσγειωνόμαστε Πορτογαλία. Το πορτογαλικό Bolo Rei έχει τις ρίζες του στο Gateau de Rois. Εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, όταν άνοιξε το Confeiteria Nacional, ο πρώτος φούρνος της μοναρχίας (1829). Είναι ένα κέικ με σταφίδες και φρούτα γλασέ, που περιέχει ένα φασόλι και ένα μικρό δωράκι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο (σε ανάμνηση των δώρων που έφεραν οι Μάγοι στον Χριστό).  Όποιος βρει το φασόλι πληρώνει το Bolo Rei την επόμενη χρονιά και όποιος βρει το δώρο είναι ο τυχερός της χρονιάς.

Λίγο πιο βόρεια, στη Γερμανία, φτιάχνεται το Christstollen εδώ και 500 χρόνια! Και στη Δρέσδη το γιορτάζουν κάθε χρόνο με την παρέλαση ενός γιγάντιου Christstollen, που φτιάχνουν όλοι μαζί οι ζαχαροπλάστες της πόλης, έπειτα το κόβουν σε μερίδες με ένα ειδικό επάργυρο μαχαίρι και το πουλάνε στους παρευρισκόμενους.

Πίσω στη γειτονική μας Ιταλία, και το διάσημο Πανετόνε. Ίσως το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο κέικ στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το σχήμα του, που είναι αποτέλεσμα του ζυμώματος. Αφήνουν τη ζύμη να φουσκώσει 3 φορές (συνολικά 20 ώρες), ενώ η παραγωγή του Πανετόνε μόνο στην Ιταλία ξεπερνά τα 117 εκατομμύρια κομμάτια κάθε χρόνο.

Η παράδοση όμως δεν σταματά εδώ. Στην Τζαμάικα δεν νοείται σπίτι τα Χριστούγεννα χωρίς το χριστουγεννιάτικο κέικ με ρούμι (και αυτό διαλέγουμε να φτιάξουμε σήμερα), ενώ οι χριστιανοί της Ινδίας φτιάχνουν το δικό τους κέικ με ρούμι, το Allahabadi κέικ, που πήρε το όνομά του από την πόλη που πρωτοφτιάχτηκε, αλλά τώρα είναι δημοφιλές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Χιλή το Pan de Pascua, παρά το όνομά του (ψωμί του Πάσχα) είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ με φρούτα και ρούμι, που συνοδεύεται με το cola de mono, που είναι καφές με το τοπικό ποτό αγουαρδιέντε, αλλά γίνεται και με ρούμι, μπράντι ή βότκα.

Δείτε τη συνταγή για το χριστουγεννιάτικο κέικ με ρούμι από την Τζαμάικα εδώ