Ωδή στις φακές: Γιατί πρέπει να τις τρώμε κάθε μέρα
Φακές ΠΟΠ Le Puy, πράσινες φακές και κόκκινες νταλ | Wikimedia Commons
Κουζίνα

Ωδή στις φακές: Γιατί πρέπει να τις τρώμε κάθε μέρα

Το πιο μικρό όσπριο του κόσμου είναι υπερτροφή που κάνει καλό στον οργανισμό μας αλλά και στη Γη. Η καλλιέργειά του εμπλουτίζει τα εξαντλημένα χωράφια και μειώνει τις εκπομπές άνθρακα. Αλλωστε, υπάρχουν πλέον δεκάδες νόστιμες ποικιλίες και αμέτρητες νόστιμες συνταγές
Κική Τριανταφύλλη
Κόκκινες φακές νταλ με ινδικό τυρί πανίρ και ρύζι ατμού

Το 2019, η EAT-Lancet Commission, επιτροπή αποτελούμενη από δεκάδες κορυφαίους επιστήμονες, σχεδίασε μια δίαιτα ικανή να συντηρήσει 10 δισ. ανθρώπους και τον πλανήτη μέχρι το 2050. Τα ευρήματα, που αξιολογήθηκαν από το έγκριτο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet, συνέστησαν τον διπλασιασμό της ποσότητας των οσπρίων στη διατροφή μας, ώστε να είναι περίπου ίση με την ποσότητα της ζωικής πρωτεΐνης: «Η τροφή είναι ο μόνος πιο ισχυρός μοχλός για τη βελτιστοποίηση της ανθρώπινης υγείας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στη Γη», έγραψαν οι επιστήμονες.

Πώς τρώγονται οι φακές

Είναι δυνατόν, όμως, να αγαπήσεις -ξαφνικά- τις φακές γιατί πρέπει; Ναι, λέει, ο Στιβ Σάντο και το αποδεικνύει. Ιδρυτής του Rancho Gordo και συγγραφέας βιβλίων για τα όσπρια, ο Σάντο κατάφερε να μετατρέψει το ταπεινό φασόλι σε πολυπόθητο προϊόν. Μεγαλώνοντας στην Καλιφόρνια, τον τόπο του εκλεκτού κρασιού, αναρωτήθηκε γιατί τα όσπρια δεν είχαν την ίδια εκτίμηση. Ετσι ξεκίνησε το Rancho Gordo, που πουλάει παλιές παραδοσιακές ποικιλίες νόστιμων φασολιών από όλο τον κόσμο. Το «Bean Club» του, δε, που ξεκίνησε ως αστείο εμπνευσμένο από τα ακριβά κλαμπ κρασιού της Νάπα, έχει τώρα 20.000 μέλη, με ακόμη περισσότερα άτομα στη λίστα αναμονής.

Ωστόσο, ακόμη και ο Σάντο περιφρονούσε τις φακές όταν ήταν παιδί. «Μεγάλωσα πλάι σε παλιούς κάδους με καφέ φακές στον συνεταιρισμό τροφίμων», λέει στην Washington Post. «Τις μισούσα», παραδέχεται, πράγμα που απηχεί την πρώτη εντύπωση πολλών: φακές ίσον ένας χυλός, άγευστος και βαρετός στην καλύτερη περίπτωση. Αλλά τώρα πια υπάρχουν νέες ποικιλίες και συναρπαστικές συνταγές, όπως το θεϊκό χορτοφαγικό μπέργκερ Romesco του «Burger Stand» στο Τάος του Νιου Μέξικο, με μπιφτέκι από φακές ψημένο στη σχάρα, τυρί φέτα, καβουρδισμένα αμύγδαλα, τραγανά πράσινα φασολάκια και σάλτσα ψητής κόκκινης πιπεριάς·

Ζεστή σαλάτα με φακές beluga, ψητά λαχανικά και ντρέσινγκ με μουστάρδα και μέλι (Facebgook/Palouse Brand)

τηγανητές φακές (βράζουν, γίνονται πουρές και κατόπιν τηγανίζονται) είναι αγαπημένο πιάτο στο «Viva», ένα μεξικάνικο εστιατόριο του Λας Βέγκας· οι απλές φακές με σάλτσα bbq· το πρωτότυπο γλυκό μπράουνις με φακές μπελούγκα· παλιά κλασικά πιάτα της Δύσης, όπως η σαλάτα με φακές, καρότα και βινεγκρέτ μουστάρδας και ραγού με μανιτάρια και φακές, ακόμη και φακές μπρεζέ με κόκκινο κρασί. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη συλλογή με τις απίθανες συνταγές με φακές του Bostanistas. Πιο αγαπημένες μου οι φακές της Σκοπέλου με δαμάσκηνα.

Οι φακές είναι γρήγορο φαγητό. Βράζουν σε 20 έως 40 λεπτά χωρίς να μουλιάσουν προηγουμένως (αν και ο δρ Δ. Τσουκαλάς υποστηρίζει ότι χρειάζεται να μουλιάσουν 24 ώρες αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα μερικές φορές το νερό, για να αδρανοποιηθούν οι λεκτίνες που περιέχουν). Για επιπλέον γεύση και για να μην σκάσουν, μπορείτε να τις αφήσετε σε αλατισμένο νερό για μία ώρα (4 φλιτζάνια νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι) πριν τις μαγειρέψετε. Βράστε μια κατσαρόλα με φακές και χρησιμοποιήστε τις δημιουργικά σε πολλά γεύματα, από μια σούπα με τζίντζερ και καρύδα και μια σαλάτα με φέτα και μέντα ή με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάρυ, ή με μπόλικο κίμινο, καπνιστό σολομό και μερικές σταγόνες λεμονιού. Αντικαταστήστε τις κοινές καφέ φακές με άλλες ποικιλίες, λάβετε όμως υπόψη ότι οι κόκκινες νταλ διαλύονται εύκολα.  Για να εμπνευστείτε δείτε και άλλες συνταγές με φακές εδώ.

Exit mobile version