Κουζίνα

Ταμπουλέ, κάν’ το όπως στην Παλαιστίνη

Μια χορτοφαγική σαλάτα με πλιγούρι, ώριμες σφιχτές ντομάτες, μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό είναι ένα απολαυστικό, ελαφρύ και δροσερό πιάτο για τα μεσημέρια του καλοκαιριού και ό,τι πρέπει μετά την πασχαλινή κρεοφαγία
Κική Τριανταφύλλη

«Αν θέλεις να βρεις ένα καλό σύζυγο, μάθε καλύτερα να κόβεις τον μαϊντανό σου σωστά», έλεγε η μαμά του Σάμι Ταμίμι στην έφηβη κόρη της. Δεν ξέρω αν αληθεύει η φράση με την οποία ξεκινάει η ιστορία του ταμπουλέ στην «Ιερουσαλήμ», το βιβλίο των Γιόταμ Οτολένγκι και Σάμι Ταμίμι, το σίγουρο πάντως είναι ότι το καλό ταμπουλέ θέλει μπόλικο και σωστά κομμένο μαϊντανό.

Εβραίος ο ένας, Παλαιστίνιος ο άλλος, οι αγαπημένοι μου μάγειρες γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (το 1968) στην ίδια πόλη, αλλά δεν έτυχε να γνωριστούν μέχρι που συναντήθηκαν τυχαία, πολλά χρόνια αργότερα, σε έναν φούρνο, μετανάστες και οι δύο στο Λονδίνο.

Και έκαναν πράξη την αραβοϊσραηλινή φιλία, αφού η γνωριμία τους είχε ως αποτέλεσμα το λονδρέζικο ντελικατέσεν – εστιατόριο «Ottolenghi» και μερικά εξαιρετικά βιβλία με συνταγές και ωραίες ιστορίες…

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.