200
Ο ξινόχοντρος τραχανάς παντρεύεται ωραία με τις μελιτζάνες | Νεκταρία Κοκκινάκη

Τα Κρητικά: μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Νεκταρία Κοκκινάκη 12 Ιουλίου 2019, 10:45
Ο ξινόχοντρος τραχανάς παντρεύεται ωραία με τις μελιτζάνες
|Νεκταρία Κοκκινάκη

Τα Κρητικά: μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Νεκταρία Κοκκινάκη 12 Ιουλίου 2019, 10:45

Είναι καλοκαίρι και οι κήποι είναι μικροί παράδεισοι μ’ ένα μεγάλο πλούτο λαχανικών. Τι θες και δεν θα βρεις σ’ ένα κήπο στο χωριό; Ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες, βλίτα, πεπόνια, καλαμπόκια, γλιστρίδα…. και τι δε θες και δεν θα το βρεις!

Από την άλλη το μήνα Ιούλιο στην Κρήτη οι παλιές νοικοκυρές φτιάχνουν τον καλύτερο ξινόχοντρο. Την εποχή αυτή το γάλα από πρόβατα και κατσίκια είναι πιο πυκνό και πιο βουτυρωμένο. Τον λέμε ξινόχοντρο διότι γίνεται με ανάμειξη ξινισμένου γάλακτος και του χόντρου.

Οι Κρητικοί έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη στον ξινόχοντρο  γιατί είναι μια τροφή που φτιάχνεται με μεράκι και αγνά υλικά και προ πάντων έχει το πλεονέκτημα να τον συνδυάζεις με πολλά άλλα τρόφιμα και να φτιάχνεις υπέροχες συνταγές για όλο το χρόνο.

Με τους χοχλιούς είναι θεσπέσιο γεύμα, σούπα ζεστή τον χειμώνα είναι ότι υπέροχο, βρασμένος σε ζωμό από ζυγούρι με ντομάτα, με ρεβίθια, με κοτόπουλο, με χοιρινό κρέας, κοκκινιστός με πατάτες και τι να πρωτοθυμηθώ να σας ανοίξω την όρεξη.

Μελιτζάνες από κήπο έχω, ξινόχοντρο μου έστειλε η μάνα μου και τον έχω φυλάξει στο ψυγείο.  Ώρα λοιπόν να τον παντρέψω με μελιτζάνες. Ακολουθήστε με και πάμε να φτιάξουμε μαζί μια υπέροχη καλοκαιρινή συνταγή.

Δείτε τη συνταγή εδώ