221
| Μαρίνα Μαυρομάτη

Τα ιταλικά: βενετσιάνες, αφράτα μπριός με κρέμα

Μαρίνα Μαυρομάτη 17 Οκτωβρίου 2017, 11:48

Τα ιταλικά: βενετσιάνες, αφράτα μπριός με κρέμα

Μαρίνα Μαυρομάτη 17 Οκτωβρίου 2017, 11:48

Οι «βενετσιάνες» (veneziane) είναι πεντανόστιμα αφράτα μπριοσάκια με επικάλυψη κρέμας ζαχαροπλαστικής, πασπαλισμένα με ζάχαρη και γρανέλλα ζάχαρης. Καθαρά ιταλικό παρασκεύασμα, με καταγωγή από τη βόρεια Ιταλία, διαδεδομένο όμως αρκετά και στο ιταλόφωνο καντούνι του Τιτσίνο (Ελβετία) και με άμεση συγγένεια με το πανεττόνε.

Οι νοικοκυρές, πριν προσθέσουν στη ζύμη του πανεττόνε τα αποξηραμεέα φρούτα και τα canditi (ζαχαρωμένα κομμάτια φρούτων και εσπεριδοειδών), ξεχώριζαν μια ποσότητα με την οποία έφτιαχναν τις βενετσιάνες. Πράγματι, η ζύμη τους παραδοσιακά παρασκευάζεται με το φυσικό προζύμι και είναι ιδιαίτερα πλούσια και βουτυράτη.

Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για να εξακριβώσουμε από το πού πήραν το όνομά τους, που φυσικά τις συνδέει άμεσα με την περιοχή του Βένετο, όπου όμως δεν αποτελούν μέλος της παραδοσιακής γαστρονομίας.

Σήμερα οι βενετσιάνες δεν περιορίζουν τις εμφανίσεις τους μόνο στις γιορτές αλλά μπορείτε να τις απολαύσετε τόσο στο πρωινό όσο και για κολατσιό όπως και τα άλλα είδη μπριός. Ο συνδυασμός της αφράτης και αρωματικής ζύμης με την ψημένη πεντανόστιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι ακαταμάχητος ενώ τα κομματάκια της ζαχαρένιας γκρανέλλας, κάθως σπάνε σε κάθε δαγκωνιά, απογειώνουν την απόλαυση!

Αν και παραδοσιακά φτιάχνονται με το φυσικό προζύμι, προτίμησα να σας δώσω τη συνταγή με τη μαγιά μπύρας ώστε να έχουν πρόσβαση στην παρασκευή τους και οι Έλληνες αναγνώστες καθώς το φυσικό προζύμι (δυστυχώς!) δεν είναι τόσο γνωστό στην πατρίδα μας.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ.