221
Μπριός με ζύμη πανετόνε και κρέμα ζαχαροπλαστικής | Μαρίνα Μαυρομάτη

Τα ιταλικά: βενετσιάνες, αφράτα μπριός με κρέμα

Μαρίνα Μαυρομάτη 22 Οκτωβρίου 2019, 14:30
Μπριός με ζύμη πανετόνε και κρέμα ζαχαροπλαστικής
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Τα ιταλικά: βενετσιάνες, αφράτα μπριός με κρέμα

Μαρίνα Μαυρομάτη 22 Οκτωβρίου 2019, 14:30

Οι βενετσιάνες (veneziane) είναι πεντανόστιμα αφράτα μπριοσάκια με επικάλυψη κρέμας ζαχαροπλαστικής, πασπαλισμένα με ζάχαρη και γκρανέλλα ζάχαρης (διακοσμητική κρυσταλλική ζάχαρη). Καθαρά ιταλικό παρασκεύασμα, που συγγενεύει άμεσα με το πανετόνε και κατάγεται από τη βόρεια Ιταλία, οι βενετσιάνες είναι όμως αρκετά διαδεδομένες και στο Τιτσίνο, το μοναδικό ιταλόφωνο καντόνι της Ελβετίας.

Οι νοικοκυρές, πριν προσθέσουν στη ζύμη του πανετόνε τα αποξηραμένα φρούτα και τα canditi (ζαχαρωμένα κομμάτια φρούτων και εσπεριδοειδών), ξεχώριζαν μια ποσότητα με την οποία έφτιαχναν τις βενετσιάνες. Πράγματι, η ζύμη τους παραδοσιακά παρασκευάζεται με το φυσικό προζύμι και είναι ιδιαίτερα πλούσια και βουτυράτη.

Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για να εξακριβώσουμε από πού πήραν το όνομά τους, που φυσικά τις συνδέει άμεσα με την περιοχή του Βένετο, όπου όμως δεν αποτελούν κομμάτι της παραδοσιακής γαστρονομίας.

Σήμερα οι βενετσιάνες δεν περιορίζουν τις εμφανίσεις τους μόνο στις γιορτές, μπορείτε να τις απολαύσετε τόσο στο πρωινό όσο και για σνακ, όπως και τα άλλα είδη μπριός. Ο συνδυασμός της αφράτης και αρωματικής ζύμης με την ψημένη πεντανόστιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι ακαταμάχητος ενώ τα κομματάκια της ζαχαρένιας γκρανέλλας, κάθως σπάνε σε κάθε δαγκωνιά, απογειώνουν την απόλαυση!

Αν και παραδοσιακά φτιάχνονται με φυσικό προζύμι, προτίμησα να σας δώσω τη συνταγή με μαγιά μπύρας ώστε να έχουν πρόσβαση στην παρασκευή τους και οι Έλληνες καθώς το φυσικό προζύμι (δυστυχώς) δεν είναι τόσο γνωστό στην πατρίδα μας.

Δείτε τη συνταγή εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News