355
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα λίγο πριν τη σερβίρουμε | Shutterstock

Σαλάτα του Καίσαρα, η αυθεντική

Κική Τριανταφύλλη 13 Ιουνίου 2019, 09:15
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα λίγο πριν τη σερβίρουμε
|Shutterstock

Σαλάτα του Καίσαρα, η αυθεντική

Κική Τριανταφύλλη 13 Ιουνίου 2019, 09:15

«Μια από τις πρώτες αναμνήσεις μου σε εστιατόριο ήταν από την Τιχουάνα το 1925 ή το 1926 με τους γονείς μου, οι οποίοι ήταν τρελά ​​ενθουσιασμένοι που θα γευμάτιζαν τελικά στο εστιατόριο “Caesar’s”» γράφει η διάσημη αμερικανίδα μαγείρισσα Τζούλια Τσάιλντ στο βιβλίο της «From Julia’s Child Kitchen». Η Τιχουάνα, συνοριακή πόλη του Μεξικού στα νότια του Σαν Ντιέγκο, ήταν στις δόξες της τότε, εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί ερχόντουσαν κατά ορδές από το Λος Άντζελες για να φάνε και να πιούν μπίρα και κοκτέιλ και να παίξουν στο καζίνο.

Το εστιατόριο του Καίσαρα Καρντίνι είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη ειδικά για την «σαλάτα του Καίσαρα», την οποία φυσικά παρήγγειλαν οι γονείς της Τζούλια, και ο ίδιος ο σεφ-πατρόν ήρθε στο τραπέζι τους για να τους σερβίρει.

Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, η Τζούλια Τσάιλντ αναζήτησε και βρήκε τη Ρόζα, την κόρη του Καρντίνι, που ζούσε πλέον στο Λος Αντζελες και ήταν επικεφαλής μιας επιτυχημένης εταιρείας με μπαχαρικά και dressing για σαλάτες. Η Ρόζα είχε γεννηθεί πέντε χρόνια μετά την δημιουργία της διάσημης σαλάτας αλλά όπως της είπε γνώριζε όλα τα μυστικά του.

Κατ’ αρχάς ο Καρντίνι χρησιμοποιούσε μόνο τις καρδιές των μαρουλιών και έβαζε τα φύλλα τους ολόκληρα σε μια παγωμένη σαλατιέρα, κατόπιν τα περιέλουζε με ένα dressing αυγού, σκόρδου, παρμεζάνας και ελαιολάδου. Αρχικά, η σαλάτα αυτή τρωγόταν με τα χέρια, αλλά επειδή οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να λερώνουν τα δάχτυλά τους (για σκέψου να πρέπει να βουτάς ένα-ένα φύλλο και το dressing να στάζει…) τα φύλλα κόπηκαν σε μπουκιές και η σαλάτα σερβιριζόταν κλασικά με πιρούνι.

Πολύ κρίμα, είναι η αλήθεια αφού το σερβίρισμα έχασε μεγάλο μέρος της θεατρικότητάς του, ίσως όμως και της νοστιμιάς του. Και οπωσδήποτε δεν είχε ούτε κοτόπουλο, ούτε μπέικον, φυσικά ούτε αντζούγιες, όλα αυτά προστέθηκαν αργότερα, καθώς κάθε εστιατόριο που σέβεται την πελατεία του σε όλο τον κόσμο έχει προσθέσει τη σαλάτα του Καίσαρα στο μενού και οι σεφ, διάσημοι ή όχι, φροντίζουν να κάνουν τη δική τους εκδοχή.

Σε κάθε περίπτωση, αν σκοπεύετε λοιπόν να σερβίρετε στους καλεσμένους σας μια αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα μην παραλείψετε να βάλετε στο πλάι μπόλικες χαρτοπετσέτες. Θα χρειαστούν.

Δείτε τη συνταγή εδώ