251
Βάζουμε το τυρί στο τηγάνι ένα λεπτό από κάθε πλευρά | Κική Τριανταφύλλη

Σαλάτα με ψημένο τυρί και καραμελωμένα μήλα 

Κική Τριανταφύλλη 21 Σεπτεμβρίου 2018, 12:52
Βάζουμε το τυρί στο τηγάνι ένα λεπτό από κάθε πλευρά
|Κική Τριανταφύλλη

Σαλάτα με ψημένο τυρί και καραμελωμένα μήλα 

Κική Τριανταφύλλη 21 Σεπτεμβρίου 2018, 12:52

Είναι κάτι ημέρες, όπως η χθεσινή, που γυρίζω στο σπίτι κουρασμένη έχοντας τσιμπολογήσει μπόλικα κουλουράκια και άλλα πρόχειρα σνακ. Νιώθω αδύναμη αλλά δεν θέλω κανονικό μαγειρεμένο φαγητό.

Θυμάμαι τα φοιτητικά μου χρόνια στη Γερμανία και ονειρεύομαι μια απλή σαλάτα με ψημένο τυρί, καραμελωμένα μήλα και σπόρους, κουκουνάρι, μαύρες σταφίδες, κράνμπερι, λιναρόσπορους, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και σουσάμι που τη γλυκαίνουν και την νοστιμίζουν αφάνταστα.

Vogelfutter, δηλαδή τροφή για τα πουλιά, το λέγαμε κοροϊδευτικά αυτό το μείγμα που έβαζαν στο γάλα τους μαζί με μούσλι οι γερμανοί συμφοιτητές μας, εμένα πάλι μου άρεσε να το τρώω σκέτο στα διαλείμματα και τελικά μου έμεινε η συνήθεια να πασπαλίζω με φόγκελφούτερ τη σαλάτα μου.

Καθαρίζω ένα μήλο και το κόβω στα τέσσερα και μετά κάθε κομμάτι σε 2-3 φέτες. Βάζω το τηγάνι στη φωτιά και αφού κάψει καλά (χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία), τοποθετώ τις φέτες του μήλου.

Προσθέτω και δυο ροδέλες τυρί (Ρουμελίνο, Tαλαγάνι ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό κίτρινο κατάλληλο για ψήσιμο). Το τυρί ψήνεται πιο γρήγορα, δεν χρειάζεται περισσότερο από ένα λεπτό για κάθε πλευρά. Το βγάζω και συνεχίζω το ψήσιμο του μήλου μέχρι να καραμελώσει ελαφρά η επιφάνειά του.

Ρίχνω τους σπόρους στη σαλάτα*, το τυρί και το μήλο, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και αυτό είναι όλο. Δεν χρειάζεται καν ψωμί. Το πολύ-πολύ μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και μερικά κρουτόν. Τα σποράκια κάνουν καλά τη δουλειά τους, εκτός από υγιεινά είναι και πολύ χορταστικά.

*Είναι ωραία αυτή η σαλάτα με ανάμεικτα πράσινα φυλλαράκια (ρόκα, σπανάκι, κλπ), όμως εξίσου νόστιμη γίνεται και με μαρούλι, άισμπεργκ, ραντίτσιο, τριμμένο λάχανο και καρότο.