Κουζίνα

Ρόστι: επιστροφή στις γουρουνιές

Ξεφουρνίζουμε μόλις ροδοψηθεί και περιμένουμε να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε αυγά ποσέ ή και τηγανητά που θα το συνοδεύσουν (γιατί γουρουνιά χωρίς αυγό είναι μισή γουρουνιά)...
Δημήτρης Μπούτος

Η επιστροφή στις γουρουνιές (αν τις ξεχάσαμε ποτέ) αναπόφευκτη το Σαββατοκύριακο, αυτή τη φορά όμως θα γίνει με ελβετικές καταβολές.

Παρακολουθώντας τις προάλλες μια γερμανική ταινία, αρνούμενος να χρησιμοποιήσω υπότιτλους -προφασιζόμενος «εξάσκηση στη γλώσσα»- εντόπισα το πρωινό αντικείμενο του πόθου: το ρόστι.

Ενας από τους πρωταγωνιστές ξεφούρνιζε μια πατατένια αχνιστή λιχουδιά αναφέροντας, ευτυχώς, το όνομά της. Με λίγο ψάξιμο βρήκα πως το ρόστι (rösti) δεν είναι μια τυχαία γουρουνιά, παρά σύνηθες πρωινό των Ελβετών αγροτών και δη των γερμανόφωνων.

Πατάτες μαζί με κρεμμύδια ψημένα στον φούρνο… πολλά υποσχόμενο στην όψη, ακόμα περισσότερα στη γεύση, καθώς λίγο η πείνα, λίγο η αγανάκτησή μου από τα ομολογουμένως όχι και τόσο εύηχα γερμανικά, γρήγορα με οδήγησαν στην κουζίνα.

Επί το έργον:

-ελαιόλαδο
-μισό κιλό πατάτες
-1 πράσο
-5 λωρίδες μπέικον
-1 μικρό ξερό κρεμμύδι
-αλάτι, πιπέρι
-βούτυρο

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.