Τραγανή απέξω ζουμερή έσα η ζυμαρόπιτα είναι ένα απλούστατο φαγητό | Νίκος Μορόπουλος
Κουζίνα

Παραλλαγή ηπειρώτικης ζυμαρόπιτας

Η ζυμαρόπιτα είναι μια εύκολη πίτα και πεντανόστιμη, ότι πιο γρήγορο και πρακτικό μπορούσε να φτιάξει μια αγρότισσα για να θρέψει την οικογένειά της, να την πάρει την άλλη μέρα και στο χωράφι
Bostanistas

Η φίλη μου η Όλγα είναι Ηπειρώτισσα και μου είχε μιλήσει καιρό τώρα για την ζυμαρόπιτα της Ηπείρου, αλλά μόνο σήμερα αξιώθηκα να την φτιάξω. Όπως μου έχει πει η Όλγα, οι πίτες στην Ήπειρο  έχουν τρία χαρακτηριστικά:

Εκείνο που δεν μου είπε η Όλγα είναι ότι οι πίτες ψήνονται στους χτιστούς φούρνους, που ανεβάζουν τεράστιες θερμοκρασίες και είναι μια τεχνολογία ψησίματος εντελώς διαφορετική από τον ηλεκτρικό φούρνο. Το σημειώνω αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι μια πίτα φτιαγμένη στον χτιστό φούρνο θα είναι καλύτερη.

Υπάρχουνε δύο παραλλαγές της ζυμαρόπιτας. Η μια είναι λεπτή και τραγανή, η άλλη είναι χοντρούλα, τραγανή απέξω και ζουμερή μέσα. Διαλέγετε και παίρνετε.

Είναι μια πίτα που θέλει λίγα υλικά, αλλά μαεστρία στο ψήσιμο προκειμένου ο ηλεκτρικός φούρνος να μπορέσει να επιτελέσει κατά προσέγγιση το έργο που επιτελεί ο χτιστός.

Δείτε τη συνταγή εδώ