Κουζίνα

Μουχαμάρα: οι ψημένες πιπεριές στις δόξες τους

Αφού καψάλισα τις πιπεριές, συνέχισα για την πικάντικη πιπεροσαλάτα, την εκ Συρίας μουχαμάρα. Η ετοιμασία της απλή, όλη η δουλειά γίνεται μέσα στο μούλτι. Μα τι νόστιμο πράγμα ήταν αυτό!
Δημήτρης Μπούτος

Ψητές πιπεριές έχουμε όλοι λίγο-πολύ δοκιμάσει ή και ετοιμάσει, συνήθως στο σπίτι τις προορίζουμε για βαζάκι καλυμμένες με ελαιόλαδο, συνοδευτικός μεζές φίνος που αντέχει πολύ καιρό. Μετά από σύντομη παύση, η μαγειρική αλληλογραφία μου με τη Γαλλίδα ξαναπήρε μπρος και το σαββατοκύριακο έλαβα την ιδέα της για πικάντικη πιπεροσαλάτα, την εκ Συρίας μουχαμάρα. Η ετοιμασία της απλή, χωρίς πολλή φασαρία (ούτε καν σκεύη για πλύσιμο), όλη η δουλειά γίνεται μέσα στο μούλτι. Μα τι νόστιμο πράγμα ήταν αυτό! Aλειφε-άπλωνε σε ψωμί φρυγανισμένο το πρώτο βαζάκι εξαφανίστηκε ως δια μαγείας και μαζί με τις φλοίδες τυρί που είχαν περισσέψει στο ψυγείο σκαρώσαμε βραδινό ανέλπιστα νόστιμο.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.