Δένουμε τη σάλτσα του φαγητού με λίγο αλεύρι | Κική Τριανταφύλλη
Κουζίνα

#ΜένουμεΣπίτι: Κυριακή των Βαΐων με μπακαλιάρο ντελμπιέ

Η ημέρα καλεί για ψαροφαγία, εμείς μαγειρεύουμε παραδοσιακά μπακαλιάρο στην κατσαρόλα με ελαφριά χυλωμένη σάλτσα. Σήμερα πίνουμε ένα υπέροχο δροσερό μοσχοφίλερο Semeli Mantinia και αφήνουμε τη Nemea Reserve για το Πάσχα ανήμερα
Κική Τριανταφύλλη

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, ας μην ξεχνιόμαστε, και σε μια εβδομάδα Πάσχα. Η παράδοση θέλει «κατάλυση ιχθύων», όπως και την ημέρα του Ευαγγελισμού. Η δική μας στενή ρουμελιώτικη παράδοση θέλει συγκεκριμένα μπακαλιάρο παστό, αφού το χωριό μας είναι πολύ μακριά από τη θάλασσα και από ψαράδες.

Η αγαπημένη συνταγή της μανούλας μου είναι ο μπακαλιάρος στην κατσαρόλα, ένα απλό νόστιμο, ελαφρύ και πανεύκολο πιάτο, που ήταν το αγαπημένο και της δικής της μάνας, της γιαγιάς μου της Κωστάντως. Οι αγρότισσες δεν είχαν χρόνο για πολύπλοκα φαγητά, κληρονόμησα, λοιπόν, τη συνήθεια κι εγώ που δουλεύω ατέλειωτες ώρες καθημερινά.  Και σας το συνιστώ. Ακόμα κι αν δεν έχετε τι να κάνετε τώρα που #ΜένουμεΣπίτι, μαγειρέψτε απλά φαγητά, δώστε χρόνο στην άσκηση, στο διάβασμα, στη μουσική, στις άπειρες εκδηλώσεις που μας προσφέρονται δωρεάν online.

Ελαφρύ και νόστιμο φαγητό αρωματισμένο με φύλλα δάφνης

Αν έχετε λοιπόν ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο στην κατάψυξη (ή και φρέσκο!), βάλτε τον λοιπόν στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά μαζί. Είναι τόσο απλό αυτό το φαγάκι που στην Κρήτη το λένε ντελμπιέ κι εμείς απλά μπακαλιάρο στην κατσαρόλα.

Θα το απολαύσουμε με ένα δροσερό ποτήρι μοσχοφίλερο Semeli Mantinia* από το Ζευγολατιό που έχω φυλαγμένο. Το μοσχοφίλερο (αγαπημένη μου λευκή ποικιλία) είναι υπέροχο με τα λαδερά και λεμονάτα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, το ίδιο θα πιούμε και με τη μαγειρίτσα μας. Και θα αφήσουμε τα κόκκινα και τα ροζέ για το τραπέζι του Πάσχα. Κι ας γιορτάζουμε φέτος μόνες μας με το μαμακάκι. Το κρασί μάς συντροφεύει και το απολαμβάνουμε με το φαγητό μας.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ