Ετοιμάστε μπρουσκέτες με φρέσκο τυρί που θα φτιάξετε στο σπίτι με φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ | Shutterstock
Κουζίνα

#ΜένουμεΣπίτι και μαγειρεύουμε με φρέσκο γάλα

Μια μπρουσκέτα με φρέσκο τυρί, αβοκάντο, λιαστή ντομάτα και ρόκα είναι το πιο απλό σνακ του κόσμου. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι φτιάχνουμε στο σπίτι το τυρί με φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ και το χρησιμοποιούμε σε χίλιες δυο λιχουδιές
Κική Τριανταφύλλη

Είναι παράξενη φέτος αυτή η άνοιξη. Γιορτάζουμε τον ερχομό της κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, δεν μπορούμε να βγούμε στην εξοχή, ταξιδεύουμε όμως νοερά παντού και ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.

Και μαγειρεύουμε. Το μαγείρεμα, έτσι κι αλλιώς, είναι από μόνο του ένα ταξίδι.  Πειραματιζόμαστε με φρέσκα υλικά και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία μας είναι τώρα ακόμα περισσότερο απαραίτητη, ετοιμάζουμε υγιεινά, εύκολα και νόστιμα γεύματα, που κάνουν όλη την οικογένεια να χαίρεται.

Σήμερα αλείφουμε φέτες ψωμιού -που αν θέλουμε μπορούμε να τις έχουμε φρυγανίσει προηγουμένως- με ελαφρά αλατισμένο φρέσκο τυρί, απλώνουμε επάνω λεπτές φέτες αβοκάντο, λιαστή ντομάτα και μερικά φυλλαράκια ρόκας, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Αλείφουμε τις μπρουσκέτες με φρέσκο τυρί που φτιάχνουμε στο σπίτι με φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ (Shutterstock / ProtagonCreative)

Αυτή η απλούστατη αλλά πολύ νόστιμη και θρεπτική μπρουσκέτα έχει ένα μυστικό: το άλειμμα που χρησιμοποιούμε είναι ολόφρεσκο τυρί που φτιάχνουμε στο σπίτι με φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ!

Από μόνο του το φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ είναι ένα προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία και πλούσια γεύση χάρη στα χιλιάδες βότανα και φυτά που υπάρχουν στα αγνά βοσκοτόπια της Ηπείρου, όπου βόσκουν τα κοπάδια από τα οποία συλλέγεται καθημερινά, παστεριώνεται αμέσως σύμφωνα με τα υψηλότερα standards ποιότητας και είναι έτοιμο για κατανάλωση μέσα σε λίγες ώρες.

Με το φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ, πλήρες ή ελαφρύ, φτιάχνουμε σμούθι, χτυπώντας ένα ποτήρι γάλα στο μούλτι με φρέσκα φρούτα, κρέμες (δοκιμάστε το φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ με κακάο και λίγο κορν φλάουρ, γίνεται τέλεια!), γαλατόπιτες γλυκιές και αλμυρές. Παγώνουμε το γάλα σε παγοθήκες στην κατάψυξη και έχουμε έτοιμα παγάκια κάθε στιγμή στη διάθεσή μας για να τα προσθέσουμε σε σμούθι, σε παγωμένο καφέ και σε οποιαδήποτε άλλη παρασκευή.

Όμως σήμερα θα σας προτείνω ένα υπέροχο φρέσκο τυράκι που αιώνες τώρα παρασκευάζεται πανεύκολα στο σπίτι. Στην Κρήτη το λένε τυροζούλι, στο Ιράν και στην Ινδία πανίρ, και το μόνο που χρειάζεται κανείς για να το φτιάξει είναι φρέσκο γάλα και λεμόνι ή λευκό ξύδι ή ξινό (κιτρικό οξύ, που θα το βρείτε στο ράφι με τα μπαχαρικά), μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τρυπητή κουτάλα και τουλπάνι, τούλι ή ένα κομμάτι πολύ λεπτό βαμβακερό ύφασμα.

Ξεκινήστε το πείραμά σας με 2 λίτρα γάλα που δίνουν περίπου 250 γρ φρέσκο τυρί. Σας διαβεβαιώ ότι θα γίνει ανάρπαστο. Και σύντομα θα το ξαναφτιάξετε πολλαπλασιάζοντας ανάλογα τις ποσότητες.

Αν δεν έχετε τουπί (φόρμα για το τυρί) ρίξτε το τυρόπηγμα σε σουρωτήρι καλυμμένο με τουλπάνι (Shutterstock)

Φρέσκο τυρί με φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ

Υλικά

Βάζουμε το γάλα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα (όχι αλουμινίου) να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας κάθε τόσο. Στύβουμε το λεμόνι και το σουρώνουμε. Σκεπάζουμε το σουρωτήρι με τουλπάνι και το τοποθετούμε μέσα σε μια λεκάνη. Προσοχή το ύφασμα, που θα χρησιμοποιήσουμε για το σούρωμα, δεν πρέπει να έχει αρώματα από απορρυπαντικό ή μαλακτικό γιατί θα περάσουν στο τυρί.

Μόλις το γάλα αρχίζει να βράζει (στους 90 βαθμούς Κελσίου αν έχετε θερμόμετρο) αλλά πριν κοχλάσει -και προσοχή δεν πρέπει να καεί γιατί θα χαλάσει η γεύση του τυριού- σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το λεμόνι και ανακατεύουμε. Παρατηρούμε ότι αμέσως αρχίζει να πήζει και να δημιουργείται τυρόπηγμα. Το αφήνουμε ήσυχο για 15 λεπτά.

Με την τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το τυρόπηγμα και το ρίχνουμε στο σουρωτήρι, που είναι σκεπασμένο με τουλπάνι. Όταν πάρουμε όλο το τυρόπηγμα, το υγρό που θα έχει απομείνει στην κατσαρόλα θα πρέπει να είναι διαυγές και κιτρινωπό. Αν είναι άσπρο σημαίνει ότι έχει κι άλλο γάλα, οπότε ρίχνουμε κι άλλο λεμόνι για να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός.

Σηκώνουμε τις άκρες από το ύφασμα, τις μαζεύουμε και τις στρίβουμε ώστε να δημιουργηθεί ένα πουγκί, και πιέζουμε (προσεκτικά γιατί καίει ακόμη) έτσι ώστε να φύγει όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Στο σημείο αυτό μπορούμε να ανοίξουμε το πουγκί και να αλατίσουμε την τυρόμαζα, αν θέλουμε. Το κλείνουμε πάλι, βάζουμε από πάνω κάποιο βάρος και το αφήνουμε να στραγγίσει για περίπου 2-3 ώρες ή και παραπάνω, ή απλά το κρεμάμε και το αφήνουμε παραπάνω.

Σημειώσεις