361
Η σαλάτα αυτή ταιριάζει ωραία με ψάρι | Νεκταρία Κοκκινάκη

Μαρουλοσαλάτα με αγκινάρες και γούλα

Νεκταρία Κοκκινάκη 21 Μαΐου 2019, 12:27
Η σαλάτα αυτή ταιριάζει ωραία με ψάρι
|Νεκταρία Κοκκινάκη

Μαρουλοσαλάτα με αγκινάρες και γούλα

Νεκταρία Κοκκινάκη 21 Μαΐου 2019, 12:27

Συνήθεια χρόνων από τότε που ήρθα στο Ηράκλειο για τον μπαμπά μου: κάθε Σάββατο  αν δεν επισκεφτώ το χωριό μου, θα κάνει το κουμάντο του να μου στείλει το πεσκέσι, μα με το λεωφορείο, μα με κάποιο συγγενή ή χωριανό που έρχεται στο Ηράκλειο.  Θα με πάρει τηλέφωνο από την Παρασκευή και το πρώτο πράγμα που με ρωτά:

–          Έλα, ήντα κάνεις; Τα κοπέλια ήντα κάνουνε; Λάδι έχεις; (και συνεχίζει)

–          Δεν παίρνεις μια μπρίκα λάδι (πλαστικό βαρέλι 50l) μόνο να στο κουβαλώ ντενεκάκι, ντενεκάκι.

–          Μα έχω μωρέ μπαμπά, άμα χρειαστώ θα σου πω. (για τον πατέρα μου το να έχω  λιγότερο από 50l λάδι στο σπίτι είναι προσβολή)

–          Πατάτες έχεις; Αυγά; Παξιμάδι; Να σου σφάξω μια όρνιθα να κάνεις των κοπελιώ ένα πιλάφι. Με της  Κουτρούλενας (παρατσούκλι της γειτόνισσας μας) την κόρη θα στα στείλω.

–          Μην βάλεις πάλι μπαμπά έναν σωρό και δεν ξέρω ήντα να τα κάνω.

–          Δεν πειράζει, να τα δίνεις, στους κουμπάρους σου, στους σύντεκνους σου,  στους ανθρώπους σου, να βγάζεις τις υποχρεώσεις σου.

Ο μπαμπάς μου βάζει κάθε χρόνο τόσα κηπευτικά για να ταΐσει λόχο. Η μάνα μου φωνάζει γιατί συνέχεια παραπονιέται με τη μέση του αλλά αυτός που να ακούσει. Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για αυτόν να φροντίσει την οικογένεια του να μην λείψει τίποτα αλλά και να χαρίσει σε ανθρώπους που εκτιμά κάτι από τα δικά του χέρια.

Και αυτό το Σάββατο φυσικά,  ήρθε το πεσκέσι που περίμενα. Αυγά, παξιμάδι, ένα λαδοτύρι, ένα κουνέλι, μια όρνιθα, τα πρώτα φρέσκα φασολάκια και βλίτα, κολοκυθάκια, αγκινάρες, μαρούλια και τρεις γούλες. Με το που άνοιξα τις σακούλες το μάτι μου έπεσε στις γούλες (γογγύλια). Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το λαχανικό, ο καλύτερος μεζές τις ρακής. Καθάρισα γρήγορα ένα και το απόλαυσα με αλάτι και λεμόνι. Γλυκό, δροσερό, τραγανό. Με έμαθε από παιδί η γιαγιά μου να τρώω κάθε είδους γούλα. Γούλες τουλάχιστον έλεγε και τα κοτσάνια από το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λάχανα.

Μιας και είχα ψαράκι τηγανιτό εκείνη τη μέρα ήταν μια εξαιρετική ιδέα να φτιάξω την αγαπημένη μας μαρουλοσαλάτα με αγκινάρες και φυσικά να προσθέσω μέσα γούλα. Τα παιδιά μου ξετρελαίνονται και έτσι σας την προτείνω και εγώ για να την απολαύσετε.

Δείτε εδώ τη συνταγή