148
Το φρέσκο λαβράκι είναι πολύ νόστιμο και ωμό, μαριναρισμένο σε χυμούς εσπεριδοειδών | Κική Τριανταφύλλη

Λαβράκι καρπάτσιο

Το φρέσκο λαβράκι είναι πολύ νόστιμο και ωμό, μαριναρισμένο σε χυμούς εσπεριδοειδών
|Κική Τριανταφύλλη

Λαβράκι καρπάτσιο

Ξέρετε τι είναι το καρπάτσιο; Λεπτοκομμένο ωμό κόκκινο κρέας από σιτεμένο βοδινό  σερβιρισμένο με λεπτές «κορδέλες» μαγιονέζας, λεπτόρευστης και πικάντικης που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1950. Δημιουργός του πιάτου ήταν ο Τζιουζέπε Τσιπριάνι, μπάρμαν, μάγειρος και ιδιοκτήτης του μυθικού Harry’s bar της Βενετίας.

Το έφτιαξε για μια «πονεμένη» κοντέσα που υποχρεώθηκε από τον γιατρό της να κάνει δίαιτα με ωμό κρέας. Ο ευφάνταστος μπάρμαν έδωσε, μάλιστα, στο πιάτο του το όνομα του Βιτόρε Καρπάτσιο, ενετού ζωγράφου του 15ου αιώνα, που αγαπούσε το βαθυκόκκινο χρώμα.

Έκτοτε δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές του, το καρπάτσιο επεκτάθηκε στα λαχανικά και στα ψαρικά, και πλέον σημαίνει τεχνική επεξεργασίας ωμού υλικού. Το λαβράκι είναι ένα από τα ψάρια που πολλοί μάγειροι το κάνουν καρπάτσιο μαρινάροντάς το με εσπεριδοειδή.

Και στον Μύθο δοκιμάσαμε ένα πραγματικά νόστιμο που εύκολα μπορείτε να το κάνετε κι εσείς, αν βέβαια βρείτε πραγματικά ολόφρεσκο ψάρι.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ