Η κις λορέν είναι η πιο γνωστή και μια από τις πιο παλιές αλμυρές τάρτες | Shutterstock
Κουζίνα

Κις λορέν; Ναι αλλά των Βόσγων

Tάχει τα χρονάκια της. Πριν από 500 χρόνια, στην κουζίνα του Δούκα της Λωρραίνης και πρώην βασιλιά της Πολωνίας Στανισλάς κατέγραψαν για πρώτη φορά τη συνταγή της κις λορέν που περιείχε μόνο ένα μίγμα από αυγά, χτυπημένα με κρέα γάλακτος και τυρί έμενταλ
Bostanistas

Η κις λορέν (quiche Lorraine Vosgienne) είναι ίσως η αντιπροσωπευτικότερη και πιο γνωστή αλμυρή τάρτα. Όπως φαίνεται και από το όνομά της, προέρχεται από την παραδοσιακή γαλλική κουζίνα και συγκεκριμένα από την περιοχή της Λορένης (επαρχία της βόρειο-δυτικής Γαλλίας, στα σύνορα με την Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο).

Η λέξη quiche προέρχεται από το γερμανικό Kuchen, που σημαίνει κέικ. Στην τοπική διάλεκτο francique μετατράπηκε σε Küche, το οποίο όμως προφέρεται kishe, απ’όπου και η σημερινή ονομασία quiche, από την καταγραφή της λέξης στην γαλλική γλώσσα.

Για πρώτη φορά βρίσκουμε την λέξη quiche σε κείμενο του 1605. Η παραδοσιακή συνταγή αναφέρεται αποκλειστικά στην quiche Lorraine, δηλαδή μια αλμυρή τάρτα, που αποτελείται από μια βάση από τριφτή ζύμη (pâte brisée) και γέμιση από την λεγόμενη migaine και τσιγαρισμένα κομμάτια μπέικον.

Η migaine είναι ένα μίγμα από αυγά, χτυπημένα με crème fraîche και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές τάρτες. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή του 1605, προέρχεται από την κουζίνα του Δούκα της Λωρραίνης και πρώην βασιλιά της Πολωνίας Stanislas.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ