Γίνεται με γάλα, πατάτες, βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη | Shutterstock
Κουζίνα

Καιρός για πατατόσουπα

Στην Κρήτη τη λένε πατατόγαλο και είναι μια βελουτέ σούπα, από τα θαυμάσια εκείνα πιάτα των τριών-τεσσάρων υλικών της κρητικής κουζίνας, που στηρίζουν την νοστιμιά τους στον τρόπο παρασκευής και στην άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης
Bostanistas

Αξίζει πράγματι να δοκιμάσετε αυτή τη θερμαντική σούπα με τρία όλα κι όλα υλικά που ζεσταίνει σώμα και ψυχή… H συνταγή είναι από τις πιο σημαντικές που έχω στη σελίδα και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πουθενά στο internet. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται διαδικτυακά. Δεν γνωρίζω αν έχει καταγραφεί σε έντυπο. Σ’ αυτά –τα αμέτρητα- που διαθέτω δεν την έχω βρει αλλά δεν έχω βέβαια  όλα τα έντυπα που κυκλοφορούν.

Η πρώτη φορά που άκουσα για το πατατόγαλο ήταν πριν από 12-13 χρόνια από μια αγαπημένη συνάδελφο, μια ΚΥΡΙΑ που δεν είναι πια μαζί μας. Τότε η συνταγή είχε περάσει απαρατήρητη  και σχεδόν ξεχάστηκε, μέχρι  πριν από 2-3 εβδομάδες που αγόρασα πρόβειο γάλα και κάποιος που με είδε μου είπε: «κάμε μια ολιά*  πατατόσουπα και θα με θυμηθείς». Εννοείται ότι ζήτησα διευκρινίσεις…

Την έφτιαξα λοιπόν με τον τρόπο, που μου την περιέγραψαν και με ό,τι θυμήθηκα από την παλιότερη κουβέντα που είχα για το πιάτο αυτό. Ρώτα από δω, ρώτα από κει, έχω βγάλει μια μικρή άκρη για το πατατόγαλο. Σούπα των βοσκών των Αστερουσίων είναι,  της οροσειράς του νομού Ηρακλείου με τα πολλά μοναστήρια και τα πανέμορφα χωριά.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ