164
Πάνω από την ωμή σάλτσα ντομάτα τρίψαμε αλμυρά μπισκοτάκια με ντομάτα και βασιλικό | Κική Τριανταφύλλη

Γκασπάτσο για πρώτο και για σάλτσα του ψητού κολιού

Κική Τριανταφύλλη 9 Σεπτεμβρίου 2019, 14:30
Πάνω από την ωμή σάλτσα ντομάτα τρίψαμε αλμυρά μπισκοτάκια με ντομάτα και βασιλικό
|Κική Τριανταφύλλη

Γκασπάτσο για πρώτο και για σάλτσα του ψητού κολιού

Κική Τριανταφύλλη 9 Σεπτεμβρίου 2019, 14:30

Για το γκασπάτσο, τάχουμε ξαναπεί στο Bostanistas.gr, είναι η υπέροχη καλοκαιρινή ντοματόσουπα των Ανδαλουσιανών, κάτι σαν τη δική μας ντοματοσαλάτα. Δεν λείπει ποτέ όλο το καλοκαίρι από το ψυγείο τους, κάθε φορά που νιώθουν μια αδυναμία …έως και δύο, ρουφάνε ένα φλιτζανάκι και στυλώνονται.

Τη φτιάχνω, λοιπόν, κι εγώ κάθε φορά που βρίσκω ωραίες, σαρκώδεις, πολύ ώριμες και αρωματικές ντομάτες. Τις ρίχνω για ένα λεπτό σε νερό που βράζει αφού τις χαράξω σταυρωτά στο πίσω μέρος και μετά σε παγωμένο με παγάκια να κολυμπούν ανάμεσά τους. Ετσι, είναι πολύ εύκολο να τις ξεφλουδίσεις.

Μετά τις ρίχνω στο μπλέντερ (δεν έχω, χρησιμοποιώ αποκλειστικά μούλτι) μαζί με βρεγμένο παξιμάδι και τρυφερό αγγούρι. Περνάω τον πολτό από μια σίτα για αλεύρι που κρατάει τα σποράκια αλλά αφήνει τον πολτό να περάσει.

Προσθέτω μερικές σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες στη μέση, χοντρό αλάτι (ανθό κατά προτίμηση), αγνό παρθένο ελαιόλαδο, καλό ξύδι συν βαλσαμικό, φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και νιφάδες τσίλι και μπούκοβο.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ