Κουζίνα

Γεωπόνε, πώς θα φροντίσουμε τις μουσμουλιές;

Η ασθένεια ευνοείται από τις βροχές και δροσιές που σημειώνονται λίγο πριν την άνθιση μέχρι και δυο εβδομάδες μετά την καρπόδεση...
Bostanistas

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί έχετε στην αυλή σας μια μουσμουλιά και στεναχωριέστε γιατί τα μούσμουλα καφετιάζουν κάθε χρόνο. Η μουσμουλιά (Eriobotrya japonica) είναι σημαντικό καρποφόρο δέντρο στον κήπο μας καθώς τα μούσμουλα είναι το πρώτο φρούτο που βγαίνει την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλη-Μάη).

Κρίμα να μη μπορείτε να τα χαρείτε, ειδικά σε μια εποχή που υπάρχει σημαντικό έλλειμμα από φρέσκα φρούτα. Ας δούμε, λοιπόν, το αίτιο του προβλήματος.

Το καφέτιασμα των μούσμουλων οφείλεται στο φουζικλάδιο, την κυριότερη μυκητολογική ασθένεια της μουσμουλιάς που προσβάλλει καρπούς, φύλλα, άνθη και λιγότερο των βλαστούς.

Ειδικά στους ανεπτυγμένους καρπούς εµφανίζονται σκοτεινόχρωμες ελαιοκαστανές κηλίδες που ανάλογα µε την ένταση της προσβολής µπορεί να καλύπτουν και ολόκληρο τον καρπό.

Η ασθένεια ευνοείται από τις βροχές και δροσιές που σημειώνονται λίγο πριν την άνθιση μέχρι και δυο εβδομάδες μετά την καρπόδεση, καθώς είναι καθοριστικές για την εκδήλωση και εξέλιξη της ασθένειας, οπότε από το τέλος του μήνα και μετά προετοιμαζόμαστε για τη σωστή φροντίδα της μουσμουλιάς.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.