171
Είναι μεζές για ούζο ή για τσίπουρο αλλά πάει τρέλα και με δροσερό ασύρτικο | Νίκος Μορόπουλος

Φασόλια Καστοριάς με ηπίως αλίπαστο σκουμπρί

Νίκος Μορόπουλος 26 Ιανουαρίου 2020, 08:30
Είναι μεζές για ούζο ή για τσίπουρο αλλά πάει τρέλα και με δροσερό ασύρτικο
|Νίκος Μορόπουλος

Φασόλια Καστοριάς με ηπίως αλίπαστο σκουμπρί

Νίκος Μορόπουλος 26 Ιανουαρίου 2020, 08:30

Ο μανάβης μου φέρνει εξαιρετικά όσπρια, και έτσι έκαμε και φέτος. Τα φασόλια Καστοριάς λαμπύριζαν στην απογευματινή φωτοσκίαση και δεν μπόρεσα να τους αντισταθώ. Αγόρασα και καρότα με τα λοφία τους, σελέριακ φουντωτό και τραγανό και διάφορες πρασινάδες, και γύρισα σπίτι.

Τα φασόλια τα έφτιαξα μια πηχτή φασολάδα χωρίς ντομάτα, προσθέτοντας την ψιλοκομμένη πρασινάδα στο τέλος, και με μόνο μία κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα κιλό φασόλια. Μου αρέσει να προσθέτω το λάδι – όσο θέλω – αφού έχει μαγειρευτεί το όσπριο και είναι χλιαρό.

Καθώς η φασολάδα κρύωνε (η μεγάλη κατσαρόλα θέλει περίπου τρεις ώρες για να ηρεμήσει)  έβγαλα από τον καταψύκτη ένα ηπίως αλίπαστο σκουμπρί, που είχα φτιάξει το καλοκαίρι. Αφού χαλάρωσε λίγο, το φιλετάρισα, βγάζοντας και όλα τα κόκκαλα από την κοιλιά, και το ετοίμασα για το πιάτο.

Το κύριο χαρακτηριστικό του ηπίως αλίπαστου σκουμπρίου είναι ότι η υφή του παραπέμπει σε φρέσκο σχεδόν ωμό ψάρι, αφού το αλάτι έχει δώσει μόνο μια υπέροχη γεύση χωρίς όμως να επισκιάζει την αυθεντική γεύση του ψαριού…

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ