Η ζύμη κόβεται με κουπ-πατ σε διάφορα σχήματα και στολίζεται με χρωματιστή τρούφα | Κική Τριανταφύλλη
Κουζίνα

Μπεφανίνι, τα μπισκοτάκια των Θεοφανείων

Η μάγισσα Μπεφάνα φέρνει στα "καλά" παιδιά μπισκοτάκια φτιαγμένα με βούτυρο, ελαιόλαδο και αυγά, αρωματισμένα με βινσάντο, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και στολισμένα με πολύχρωμη τρούφα
Bostanistas

Τα δώρα σε μας έρχονται την Πρωτοχρονιά μαζί με τον Αη Βασίλη, στην Ιταλία όμως τα φέρνει τα Θεοφάνεια η Μπεφάνα*, μια γριά μάγισσα με άσπρα μαλλιά και μυτερό σκούφο που πετάει στον ουρανό κρατώντας στην αγκαλιά της μια σκούπα.

Οπως λέει ένα παλιό παιδικό τραγουδάκι: «La Befana vien di note / Con le scarpe tutte rotte / Col cappello alla romana / Viva, Viva La Befana!» ( Η Μπεφάνα έρχεται τη νύχτα / με παπούτσια σκισμένα / με καπέλο ρωμαϊκό / ζήτω ζήτω η Μπεφάνα!)

Τη νύχτα, λοιπόν, της παραμονής των Θεοφανείων, η γριά Μπεφάνα μπαίνει από τις καμινάδες και γεμίζει τις κάλτσες που είναι κρεμασμένες δίπλα στα τζάκια με δώρα και γλυκά για τα πιτσιρίκια που ήταν καλά παιδιά όλο τον χρόνο και με «κάρβουνα» για όσα ήταν άτακτα.

Και το πρωί, μόλις ξυπνήσουν, βρίσκουν σακουλάκια με μπεφανίνι ή μπεφανότι, μπισκοτάκια που συμβολίζουν το μύθο της γριάς Μπεφάνα.

Γίνονται πανεύκολα με απλά υλικά, είναι πολύ νόστιμα και ταιριάζουν υπέροχα με τον καφέ ή το τσάι, γι’ αυτό κι εγώ τα φτιάχνω όλο τον χρόνο.

Δείτε τη συνταγή εδώ.