Μια λαχταριστή ομελέτα με πατάτες, κρεμμύδι, λουκάνικο και φρέσκο κολίανδρο | Νίκος Μορόπουλος
Κουζίνα

Φουρτάλια ή φρουτάλια με λουκάνικο Μυκόνου στον φούρνο

Αυτή η παραδοσιακή κυκλαδίτικη ομελέτα δεν έχει τυρί γιατί το λίπος του λουκάνικου είναι υπέρ-αρκετό, μάλιστα, για να είναι πιο ελαφριά δεν τηγανίζεται αλλά ψήνεται στον φούρνο
Bostanistas

Η φρουτάλια είναι μια καταπληκτική τούτι φρούτι συνταγή από τις Κυκλάδες νήσους,  που τρώγεται κάθε εποχή και συνεχίζει να σαγηνεύει.

Σήμερα φτιάχνω φρουτάλια με μυκονιάτικο λουκάνικο, ξερά κρεμμύδια, πατάτες, κολίανδρο φρέσκο, αλάτι, και πιπέρι. Δεν βάζω τυρί, γιατί το βρίσκω υπερβολικό. Το λουκάνικο έχει υπερ-αρκετό λίπος για να νοστιμέψει και αλάτι για να αλατίσει.

Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι η φρουτάλια σήμερα ψήνεται στο φούρνο, γιατί έτσι ψήνεται ομοιόμορφα, δεν θέλει γύρισμα, και είναι και πολύ ελαφρύτερη από την τηγανητή.

Ξεκινάω με το τσιγάρισμα του κρεμμυδιού σε ελαιόλαδο. Προσθέτω βραστές πατάτες κομμένες σε κομματάκια και ανακατώνω. Μόλις αρχίσει να τσιρίζει πολύ το μίγμα, προσθέτω το λουκάνικο κομμένο σε χοντρές φέτες και χαμηλώνω την φωτιά.

Αφού ροδίσουν οι ροδέλες και λειώσει το λίπος τους, σβήνω τη φωτιά, προσθέτω και τον κολίανδρο και αφήνω το μίγμα να ηρεμήσει.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ