Το Reuters στις φυτείες του κρόκου Κοζάνης

Το διεθνές πρακτορείο ταξίδεψε με τον φακό του στα μωβ χωράφια της Κοζάνης όπου παράγεται ο περίφημος κρόκος. Το σαφράν αποκαλείται και «κόκκινος χρυσός». Πέρα από τις φαρμακευτικές και γαστρονομικές του ιδιότητες έχει και οικονομικά οφέλη, καθώς έφερε δουλειές σε μια περιοχή που μαστιζόταν από την υψηλή ανεργία
Το μωβ λουλούδι σαφράν ή κρόκος, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία... αλλά και στην μαγειρική
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Ο ήλιος ανατέλλει πάνω από ένα χωράφι με λουλούδια σαφράν στην πόλη Κρόκος, 5χλμ έξω από την Κοζάνη
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Η Ευαγγελία Πατσιούρα κάνει ένα διάλειμμα από τη συγκομιδή κρόκου στο χωράφι της οικογενειακής επιχείρησης
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Μαζεύοντας λουλούδια σαφράν στα χωράφια του Κρόκου. Για 1 κιλό έτοιμο κρόκο χρειάζονται 150.000 με 170.000 λουλούδια
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Τα παιδιά της οικογενειακής επιχείρησης ρίχνουν τα λουλούδια σαφράν σε ένα μεγάλο καλάθι
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Μία μέλισσα ανάμεσα στα πανέμορφα μωβ λουλούδια του κρόκου
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Μέλη της οικογένειας Πατσιούρα επί το έργον. Η συγκομιδή ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκεί περίπου 30 ημέρες
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Η συγκομιδή είναι αρκετά απαιτητική: οι καλλιεργητές μαζεύουν με το χέρι τα λουλούδια μόλις ανθίσουν, πριν μαραθούν οι ίνες
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Υστερα ξεχωρίζουν τα στίγματα από το λουλούδι με μεγάλη προσοχή
REUTERS/Alkis Konstantinidis
...και τα τοποθετούν σε ένα τελάρο για να στεγνώσουν. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νίκος Πατσιούρας
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Μία υπάλληλος κρατάει τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα του ξεραμένου σαφράν
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Ενώ μία άλλη τα ζυγίζει. Αξίζει να αναφερθεί ότι για κάθε γραμμάριο κρόκου χρειάζονται 160 - 170 στίγματα, για αυτό και το συγκεκριμένο μπαχαρικό θεωρείται από τα ακριβότερα και καλύτερα στον κόσμο
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Υπάλληλοι του συνεταιρισμού ετοιμάζουν τις συσκευασίες ενός γραμμαρίου ξερού σαφράν
REUTERS/Alkis Konstantinidis
Και το συσκευασμένο σαφράν ξεκινάει το ταξίδι του από τον Κρόκο Κοζάνης για να θεραπεύσει και να δώσει νοστιμιά...
REUTERS/Alkis Konstantinidis