443
|

Ζωή ξανά στο Αcropole Palace: στο κτίριο-κόσμημα της Πατησίων το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 12:04

Ζωή ξανά στο Αcropole Palace: στο κτίριο-κόσμημα της Πατησίων το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2020, 12:04

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για το  Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ (και λοιπές διατάξεις).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ κατά έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση έχουν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Οπως αναφέρεται, στόχος του σχεδίου νόμου είναι να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργίας με την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου με δεξιότητες, ικανότητες και τεχνογνωσία, παρέχοντας στους ανθρώπους της τέχνης ένα πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμα επιχειρηματικά και εργασιακά μοντέλα, που θα προάγει την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων, αλλά και την ενίσχυση της ποικιλομορφίας με τη συμπερίληψη διαφορετικών μορφών τέχνης και τρόπων έκφρασης.

Το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ, ως φορέας, θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, συντεταγμένη δράση, προκειμένου οι επενδύσεις στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα να αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη και προστιθέμενη αξία τόσο στον κλάδο και τα μέλη του όσο και στην ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας.

Ο νέος φορέας που θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα στεγαστεί στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «ACROPOLE PALACE», ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού (θα παραχωρηθεί για 20 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα).

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, μέχρι στιγμής, και μία υπουργική τροπολογία με τίτλο «Τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο», με την οποία επιχειρείται μία πιο αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων από τη διαδικτυακή πειρατεία.

Η αρμόδια Επιτροπή Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) εφεξής θα μπορεί να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει πρόσφορο, το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή και στην πρόληψη της προσβολής πνευματικών δικαιωμάτων.

Κατατέθηκαν επίσης και δύο βουλευτικές τροπολογίες, από το ΚΙΝΑΛ, η μία για την «Τροποποίηση της παρ.6 του άρθρου 92 του Ν.4583/2018» που αφορά το προσωπικό τού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και η δεύτερη για «Επιδότηση ανεργίας εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό».

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι «χάνεται η ευκαιρία, το Ακροπόλ να αποτελέσει ένα εργαλείο του κρατικού φορέα για τη στήριξη του δημιουργικού τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία» και «Το ΥΠΠΟΑ θα συνεχίσει να αποτελεί τον “τροχονόμο” των επιχορηγήσεων, χωρίς να μετέχει στην ανάπτυξη και τη χάραξη πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό».

Σύμφωνα εξάλλου με τον ΣΕΑ, το νομοσχέδιο «περιέχει άρθρα που τροποποιούν τον Αρχαιολογικό Νόμο (συγκεκριμένα το άρθρο 46) και τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα οποία δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα σωματεία, ούτε καν δημοσιοποίηση για διαβούλευση στο opengov, όπου αναρτήθηκε το υπόλοιπο νομοσχέδιο».