495
Ο Κώστας Ζουράρις στο βήμα της Βουλής | INTIMEnews / φωτ. αρχείου

Ζουράρις: Δεν ψήφισα την Σακελλαροπούλου επειδή δεν μου ζήτησε συγγνώμη ο Μητσοτάκης!

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 14:41
Ο Κώστας Ζουράρις στο βήμα της Βουλής
|INTIMEnews / φωτ. αρχείου

Ζουράρις: Δεν ψήφισα την Σακελλαροπούλου επειδή δεν μου ζήτησε συγγνώμη ο Μητσοτάκης!

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 14:41

Ο Κώστας Ζουράρις εξήγησε γιατί απουσίαζε (εδώ) από την ιστορική ψηφοφορία της Βουλής για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ρίχνοντας το φταίξιμο στον… Πρωθυπουργό.

Ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επέλεξε μάλιστα να μην στείλει ούτε καν επιστολή προς το Σώμα προκειμένου να δηλώσει πρόθεση υπερψήφισης (ή και καταψήφισης) της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Στη δήλωση με την οποία επιχειρεί να εξηγήσει τη στάση του, αφού υπενθυμίζει ότι είχε προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα την Βούλα Πατουλίδου και την Αγγελική Κοτταρίδη, ο κ. Ζουράρις υποστηρίζει με τον γνωστό παραληρηματικό -συχνά πυκνά- λόγο του, ότι δεν έδωσε το παρών στην ψηφοφορία επειδή δεν του ζήτησε συγγνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«[…] ο Μητσοτάκης, φευ, βλαστήμησε βαρειά εναντίον μου, εξύβρισε την όλη πολιτική και πνευματική μου σταδιοδρομία, και ουδόλως, μέχρι σήμερα, χλανίσκιον έστω μετανοίας ενεδύσατο», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του νέου παραλήρηματος Ζουράρι χωρίς περαιτέρω σχόλια:

«Απουσίασα από την ψηφοφορία εκλογής για την Πρόεδρο ή Προεδρίνα της Δημοκρατίας επειδή:

Πρώτον): Είχα ήδη προτείνει στην Βουλή, να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο ηγεμονίδες του καθ’ ημάς πολιτισμού: τις, αρχαιολόγον Αγγελική Κοτταρίδη, διασημοτάτην διεθνώς περί την μεγαλεξανδρινή-ελληνιστική οικουμένη και Βούλα Πατουλίδου, την Ολύμπου μαρμαρόεσσαν αίγλαν χαρισαμένην. Το είχα υποδείξει αυτό και στα 2015, αλλά τότε, ως κυβερνών έπρεπε να μην αποστώ της κυβερνώσης πλειοψηφίας μου. Σήμερα, ών αντιπολίτευσις, δεν συντρέχει ο αυτός λόγος. Και επομένως, είχα τώρα την άνεση να εμμείνω στην προτίμησή μου. Δια της απουσίας.

Δεύτερον): Την εκλεγείσα στο αξίωμα, προέβαλε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ορθώς, κατ’εμέ, ο Σύριζα συνωμολόγησε για την καθ’όλα ευθύδικον δικαστίνα. Εγώ όμως δεν μπορούσα να πράξω το αυτό, όχι λοιπόν εξ’αιτίας πολιτικής αντιγνωμίας αλλά για λόγον δεινότερον αυτής: ο Μητσοτάκης, φευ, βλαστήμησε βαρειά εναντίον μου, εξύβρισε την όλη πολιτική και πνευματική μου σταδιοδρομία, και ουδόλως, μέχρι σήμερα, χλανίσκιον έστω μετανοίας ενεδύσατο.

»Ο υβρίστατος κατά του προσώπου μου Μητσοτάκης, ως προβλέψιμος αμετανόητος, κατασχημονεί. Και, μαψιλόγος ανενδοίαστος, αρνείται να μου πει το ήμαρτον. Εισέτι… Συνελόντι ειπείν δε, για να γίνω ενδιαστρόφως εντελέστερος: ακόμη και εμένα να με πρότεινε ο Μητσοτάκης, εγώ δεν θα με ψήφιζα, αν δεν μου ζητούσε συγγνώμη. Τόσο, διότι τόσο. Τόσο, “Κ’ειν’η συνείδησις μου ήσυχη για το αψήφιστο της εκλογής».

Αν και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διευκρινίζει πότε ακριβώς «βλαστήμησε βαρειά» σε βάρος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς θα πρέπει να αναφέρεται στον χαρακτηρισμό «ανεκδιήγητος» που του είχε απευθύνει ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής τον Ιανουάριο του 2018.

«Ακόμη και ο ανεκδιήγητος κ. Ζουράρις έπρεπε να χυδαιολογήσει κατά ποδοσφαιρικών ομάδων για να φύγει από την κυβέρνηση. Όταν έλεγε “δεν πειράζει να χαθούν και δύο-τρία νησιά” ή όταν προσέβαλε με απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές, δεν σας ενοχλούσε. Το πρόβλημα δεν είναι ο Ζουράρις και ο κάθε κύριος Ζουράρις. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον διόρισε και τον ανέχτηκε. Διότι τελικά ο κ. Ζουράρις δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθρέφτη αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης επικίνδυνης, ασόβαρης και τυχοδιωκτικής», είχε πει τότε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ.Μητσοτάκης για τον πολιτικό αριβίστα Κώστα Ζουράρι.