378
Ο Βίκτορ Ορμπαν στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής | John Thys/Pool via REUTERS

Ζητάει και τα ρέστα ο Ορμπαν: Δεν έχετε διαβάσει καν τον νόμο μου για τους ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 16:18
Ο Βίκτορ Ορμπαν στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής
|John Thys/Pool via REUTERS

Ζητάει και τα ρέστα ο Ορμπαν: Δεν έχετε διαβάσει καν τον νόμο μου για τους ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 16:18

Ακροδεξιός, λαϊκιστής, ομοφοβικός και τελικά αποσυνάγωγος. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν προσήλθε την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έχοντας απέναντί του ένα μέτωπο 17 ηγετών –τους πλέον σημαντικούς της ΕΕ, Εμανουέλ Μακρόν, Ανγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων– που τον εγκαλούν για την περιστολή των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα του. Αλλά ο ίδιος δεν έδειξε να ανησυχεί. Μάλιστα, τους εγκάλεσε ότι δεν έχουν διαβάσει καν τον επίμαχο νόμο, τον οποίο παρεμπιπτόντως η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλεσε «ντροπή» για την Ενωση.

«Δεν έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία, αλλά με τον τρόπο που οι γονείς πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σχετικά με το σεξ. Παρακαλώ διαβάστε την», δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπαν, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον νόμο που πέρασε πρόσφατα από το ελεγχόμενο από τον ίδιο κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη.

Ο Βίκτορ Ορμπαν αναμένεται να έχει μια δύσκολη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής με τους ευρωπαίους ομολόγους του, μετά την υιοθέτηση ενός νόμου από το ουγγρικό κοινοβούλιο, που κάνει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων. Η νομοθεσία αναμένεται να συζητηθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της επίθεσης στις ευρωπαϊκές αξίες.

Οι ηγέτες 17 χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο κ. Μητσοτάκης, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, υπογραμμίζουν την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Την επιστολή υπογράφουν οι ηγέτες του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας.

Στην επιστολή τους, οι 17 ηγέτες της ΕΕ τονίζουν ότι με αφορμή τις «απειλές κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδίως την αρχή της μη διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού», θέλουν να εκφράσουν την προσήλωσή τους στις «κοινές θεμελιώδεις αξίες» που κατοχυρώνονται στο Αρθρο 2 της Συνθήκης ΕΕ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις διακρίσεις εις βάρος της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, επιβεβαιώνοντας ότι υπερασπιζόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Ο σεβασμός και η ανοχή βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...