312
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στις 10 Μαρτίου | EPA

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Πλήρης αποτυχία Γερμανίας, ΕΕ και ΗΠΑ στη διαχείριση της κρίσης

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 13:07
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στις 10 Μαρτίου
|EPA

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Πλήρης αποτυχία Γερμανίας, ΕΕ και ΗΠΑ στη διαχείριση της κρίσης

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 13:07

Δριμύ κατηγορώ κατά της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ,  εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την κρίση του κορονοϊoύ.

«Προφανώς έχουμε μία Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο για τις καλές εποχές, διότι απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπιση τη μεγαλύτερης δοκιμασίας από την ίδρυσή της», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Το χειρότερο ασφαλώς συνέβη ήδη στην αρχή, όταν ακόμα και εμείς οι Γερμανοί δεν ήμασταν διατεθειμένοι να παράσχουμε βοήθεια εκεί όπου οι άνθρωποι ήδη κατέρρεαν σωρηδόν και πέθαιναν, δηλαδή στην βόρεια Ιταλία».

Ο Γκάμπριελ έθεσε επίσης το ερώτημα «εάν θα ήταν τόσο τρομερό για την Γερμανία αντί για 156 δισ. ευρώ νέου δημόσιου χρέους να έχει εγγράψει στον γερμανικό προϋπολογισμό 166 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να έχει δώσει τα 10 δισεκατομμύρια στους Ιταλούς και τους Ισπανούς ως πρώτη βοήθεια. Οι χώρες αυτές θα μας ήταν πιθανόν ευγνώμονες για 100 χρόνια αν το είχαμε κάνει. Τώρα θα θυμούνται ότι δεν ήταν οι γειτονικοί τους λαοί που τους βοηθούν, αλλά οι Κινέζοι. Τώρα η Γερμανία δίνει την εντύπωση ότι ενεργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Αμερική «και μάλιστα (ότι ενεργούμε έτσι) όχι μόνο εμείς στην Γερμανία, αλλά και κάθε ευρωπαϊκή χώρα, ότι δηλαδή ισχύει το σύνθημα “Πρώτα το έθνος μας”! Ότι σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, όχι τους γείτονές μας».

Κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μη παροχή βοήθειας στον υπόλοιπο κόσμο. «Φανταστείτε να είχαμε έναν αμερικανό πρόεδρο, ο οποίο θα έβγαζε έναν λόγο και θα έλεγε: “Διαθέτουμε τώρα ολόκληρη τη δύναμη της Αμερικής για την κατασκευή ιατρικών προϊόντων, αναπνευστικών συσκευών, των βοηθητικών υλικών, για τον δικό μας λαό, αλλά και για όλους όσους χρειάζονται βοήθεια”. Τι μήνυμα θα ήταν αυτό από την παλιά μεγάλη δυτική ηγετική δύναμη, την Αμερική. Αντ ‘αυτού, μπορούμε να δούμε σήμερα πώς αναλώνονται οι δύο μεγάλες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, σε θεωρίες συνωμοσίας», τόνισε.